Grondwetswijziging tot het doen vervallen van additionele artikelen die zijn uitgewerkt

30 maart 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) over het vervallen van enkele additionele artikelen uit de Grondwet die geen werking meer hebben.

Soms kunnen wijzigingen van de Grondwet niet gelijk in werking treden. Daarom zijn er bij dit soort wijzigingen van de Grondwet "additionele artikelen". Die kunnen het moment bepalen waarop een bepaald grondwetsartikel in werking treedt en regelen of en hoelang de vroegere grondwetsartikelen van kracht blijven.

Minister Bruins Slot stelt voor om twee additionele artikelen uit de Grondwet te schrappen. Die hebben betrekking op tijdelijke vervanging van zieke of zwangere Kamerleden en het meedoen aan verkiezingen van mensen die onder curatele zijn gesteld. Door de uitwerking van deze artikelen in de Kieswet, zijn ze overbodig geworden.

Automatisch vervallen?

Zou het niet goed zijn om additionele artikelen automatisch te laten vervallen na bijvoorbeeld tien jaar? Sneller (D66) lijkt dit beter dan het moeten verwijderen ervan met een grondwetswijziging. Hij geeft als voorbeeld artikel XIX uit 1983, dat nog steeds in de Grondwet staat.

Bij artikel XIX gaat het erom dat de wettelijke voorziening die het artikel voorschrijft, nog niet getroffen is, antwoordt minister Bruins Slot. Begin 2016 is hierover een initiatiefvoorstel aanhangig gemaakt. Het kabinet wacht de behandeling ervan af.

Bij een grondwetswijziging geldt een extra zware procedure. Het parlement moet er twee keer een beslissing over nemen, in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. In de tweede ronde moet bovendien een tweederdemeerderheid instemmen met de wijziging. Het debat over de eerste lezing was op 25 mei 2020. De stemming over deze tweede lezing van de grondwetswijziging is op 5 april.

Zie ook: