Evaluatie parlementaire ondervraging

21 juni 2023, debat - De evaluatie van het instrument parlementaire ondervraging is voor Belhaj (D66), Stoffer (SGP) en Van der Woude (VVD) aanleiding voor het aanpassen van de Regeling parlementair en extern onderzoek. De Kamer bespreekt hun voorstel.

Op 30 juni en 7 juli 2016 debatteerde de Kamer over het doen van een proef met parlementaire ondervraging. De bedoeling van dit instrument was om mensen onder ede te kunnen bevragen, net als bij een parlementaire enquête maar dan zonder dat daarvoor uitgebreid onderzoek zou moeten worden gedaan.

Het idee was dat een parlementaire ondervraging weinig schriftelijke voorbereiding zou vragen, maar in de praktijk was er wel degelijk sprake van dossieronderzoek en het vorderen van documenten. De werkgroep die het instrument evalueerde, bestaande uit Belhaj, Stoffer en Van der Woude, stelt daarom voor om de ondervraging als "beknopte enquête" op te nemen in de Regeling parlementair en extern onderzoek.

Ondervraging of enquête

Het oorspronkelijk idee van de parlementaire ondervraging was om snel mensen onder ede te kunnen bevragen. Drost (ChristenUnie) wil die mogelijkheid graag behouden, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een specifiek debat of bij een acute crisis, omdat het houden van een (beknopte) enquête dan een te hoge drempel is.

Er zit een gat tussen een hoorzitting, waarbij je mensen niet kunt verplichten om te komen, zegt Sneller (D66), en een klassieke parlementaire enquête. De bedoeling van de parlementaire ondervraging was om dit gat te vullen. Doet een beknopte enquête dit ook?

Openingsverklaring

Personen die worden gehoord door een enquêtecommissie, zouden de mogelijkheid moeten krijgen om een schriftelijke of mondelinge openingsverklaring te geven voor hun verhoor, zo vindt de werkgroep. Michon (VVD) heeft daar enige bedenkingen bij: houdt een enquêtecommissie nog wel de regie als dit een recht wordt?

Vragen

De werkgroep pleit voor zorgvuldige besluitvorming bij het inzetten van een beknopte enquête en noemt een aantal vragen die daarbij in ieder geval beantwoord moeten worden. Leijten (SP) heeft daar bezwaren tegen: dit is een onnodige verzwaring van het instrument.

Het debat over het voorstel gaat op een later moment verder met de reactie van Belhaj, Stoffer en Van der Woude op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook: