Debat over uitstellen presentatie doorrekening klimaatakkoord

5 juni 2019, debat - Vertraagde premier Rutte de publicatie van cijfers over het hoofdlijnenvoorstel voor het klimaatakkoord? Hij spreekt daarover met de Kamer. Ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is aanwezig.

Op 28 september 2018 publiceerden het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) een analyse van het hoofdlijnenvoorstel van het klimaatakkoord. Volgens Nieuwsuur werd die publicatie onder druk van premier Rutte uitgesteld tot na Prinsjesdag.

Het PBL is onafhankelijk en gaat over de eigen publicatiedata, benadrukt Mulder (CDA). Maar door deze gang van zaken hebben we een zeer relevant stuk over de "kosten van de klimaatterreur" niet kunnen behandelen tijdens de Algemene Beschouwingen, zegt Wilders (PVV).

Doorrekeningen mogen geen speelbal worden van partijpolitieke belangen, vindt Kuzu (DENK). Thieme (PvdD) spreekt van het "zoveelste politieke relletje uit de premierscarrière van Rutte".

Reactietermijn

Het was een volstrekt normale gang van zaken en ik heb niets vreemds gedaan, verdedigt Rutte. Een voorgenomen publicatiedatum van 13 september vond hij onwenselijk, omdat het kabinet dan niet de gangbare en afgesproken termijn van twintig dagen zou krijgen voor een reactie op het rapport.

Bij zo'n teer en gevoelig onderwerp, stelt Asscher (PvdA), kan dat de indruk wekken dat er iets wordt achtergehouden. Daardoor wordt volgens Marijnissen (SP) het broodnodige draagvlak voor klimaatmaatregelen afgebroken.

Yeşilgöz (VVD) en Dik (CU) vinden dat het kabinet voorafgaand aan publicatie de tijd behoort te krijgen voor een reactie: dat maakt een goed debat tussen kabinet en Kamer mogelijk. De reactietermijn van twintig dagen is vooral een ongeschreven regel waarover onduidelijkheid kan ontstaan, zegt Sienot (D66). Het kabinet had volgens Krol (50PLUS) de cijfers ook pas na de Algemene Beschouwingen van een reactie kunnen voorzien.

Vervolg

Maak alle doorrekeningen van planbureaus voortaan direct openbaar zonder een kabinetsreactie af te wachten, stelt Klaver (GL) voor. Onverstandig, vindt Rutte dat. Het staat volgens hem een zinvol en inhoudelijk debat op basis van feiten in de weg.

Baudet (FvD) eist dat het kabinet alle verslagen van de gesprekken aan de klimaattafels openbaar maakt. Daar is op 5 februari een motie over aangenomen in de Eerste Kamer, zegt Wiebes. De verslagen worden zo snel mogelijk na het definitieve klimaatakkoord openbaargemaakt, voor zover de betrokkenen daartegen geen bezwaar maken.

Is het nog steeds de bedoeling dat het klimaatakkoord in juni wordt gepubliceerd, vraagt Stoffer (SGP). Wiebes bevestigt dat dit de inzet is.

Aansluitend aan het debat wordt een motie van wantrouwen van de PVV verworpen. De Kamer stemt op 11 juni over de overige ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist