Werkbezoek Groningen 4 december 2020

De tijdelijke commissie aardgaswinning Groningen voerde op vrijdag 4 december in duo’s gesprekken met gedupeerden en betrokkenen in het aardbevingsgebied tijdens een werkbezoek. Deze kleinschalige setting, vanwege de coronamaatregelen, gaf ruimte voor open en persoonlijke gesprekken over de ervaringen en verhalen van de Groningers. De commissieleden troffen bij de bewoners en ondernemers keukentafels aan met daarop talloze analyses, rapporten, taxaties en andere documenten.

De tijdelijke commissie aardgaswinning Groningen brengt op 4 december 2020 een werkbezoek aan het aardbevingsgebied. Commissievoorzitter Tom van der Lee krijgt een rondleiding van een bewoner door het dorp 't Zandt.

Terugblik werkbezoek

Tom van der Lee, voorzitter, blikt namens de commissie terug op het werkbezoek:

“De gedupeerden die we bezochten waren allen zeer goed voorbereid op de gesprekken. Hun dossiers lieten zien dat ze al jaren bezig zijn met de staat van hun woonhuis en/of bedrijf en de versterking hiervan. Het kost hen veel tijd en energie om de procedures en processen te doorlopen bij de verschillende instanties. De keukentafelgesprekken gaven ons een indringend beeld en inzichten die we meenemen bij het schrijven van de onderzoeksopzet.

Medewerkers van de NAM hebben duo’s rondgeleid op twee winningslocaties en lieten zien hoe de gaswinning werkt. Hoeveel gas wordt er nu nog opgepompt, op hoeveel locaties en is dat voldoende voor Nederland, in deze koude decemberdagen? Ook vertelden zij over hun zorgen rond werkgelegenheid in de toekomst.

Tot slot maakten wij een rondwandeling door het dorp ‘t Zandt. Vrachtwagens en busjes met bouwmateriaal van aannemers reden af en aan. Huizen worden afgebroken, een aantal wordt versterkt en tijdelijke woningen worden opgeleverd. De bewoonster die ons rondleidde gaf aan dat het gebrek aan coördinatie en communicatie over welk huis wanneer aan bod komt veel frustratie oplevert.

Wij danken de Groningers voor het delen van hun verhaal. En wij danken het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging en de NAM voor het mede voorbereiden van het werkbezoek.

Zoals eerder gezegd: zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel gebracht, maar kent ook zware schaduwkanten. Wij werken als één team aan één taak en dat is het formuleren van een heldere onderzoeksopzet voor de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen, die recht doet aan alle belangrijke facetten.”