Gesprek : Leven Lang Leren met ROA en CBS

De vergadering is geweest

9 november 2017
12:00 - 13:00 uur
Locatie: Klompézaal
Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
HERZIENE CONVOCATIE
agendapunt met * toegevoegd

Bijlage

Deelnemers

  • K.A.E. van den Hul (PvdA)
  • A.D. Wiersma (VVD)
  • Z. Özdil (GroenLinks)
  • F.W. Futselaar (SP)
  • A.E. Diertens (D66)
  • H. van der Molen (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Doel van het gesprek


    De commissies OCW en SZW willen inzicht krijgen in de leerbehoeftes (incl. randvoorwaarden) van werkenden/werkzoekenden ten aanzien van een leven lang leren. Op basis van dit inzicht is het idee om archetypes vast te stellen, waaraan beleid op Leven Lang Leren moet voldoen. Vervolgens deze archetypes te toetsen in gesprekken, waar aan de orde kan komen: relatie tot sociale zekerheid, arbeid en behoefte zzp’ers, de uitvoeringskant en de rol van het onderwijsveld in de flexibilisering van onderwijs, zowel privaat- als initieel onderwijs.
     
    De staf heeft op basis van diverse onderzoeken en een hoorzitting al een quick scan gemaakt van diverse rapporten. Uit de quick scan blijkt dat er al veel informatie ligt over wensen en belemmeringen rondom een leven lang leren. Aan de onderzoekers van zowel het ROA als het CBS, die zich bezig houden met het monitoren van een leven lang leren, is verzocht de Kamer op dit terrein te briefen.

    Aangedragen aandachtspunten voor het gesprek:
    • wie behoren tot de doelgroep (voor wie is LLL en de arrangementen, ook bv zzp'ers)?
    • welke praktische uitwerkingen zijn mogelijk?
    • wat zijn de meest toegankelijke wegen voor LLL (nu verschillende financieringsbronnen en verschillende actoren die iets aanbieden)?
     
    Passage uit het Regeerakkoord:

    Levenlang ontwikkelen en kunnen werken tot de AOW-gerechtigde leeftijd
    Het is de primaire verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat werknemers inzetbaar blijven. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op ‘levenlang leren’. Daarmee wordt verankerd dat toekomstige generaties werkenden productief en gezond kunnen werken, ook tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.
     
    • Veel werkenden doen tijdens hun loopbaan weinig aan bijscholing. Dit is in het bijzonder het geval voor een aantal specifieke groepen, waaronder lager opgeleiden en ouderen. Om die reden, en om er voor te zorgen dat iedereen zich na het afstuderen kan blijven ontwikkelen, heeft het kabinet de inzet om de fiscale aftrekpost voor scholingskosten te vervangen door een individuele leerrekening voor alle Nederlanders die een startkwalificatie hebben gehaald. Deze rekening moet het levenlang-lerenbeleid vanuit de overheid bundelen. Met sociale partners en onderwijsinstellingen worden afspraken gemaakt over hun bijdrage aan een levenlang leren bij de invoering van deze scholingsregeling. Hierbij wordt ook de positie van de O&O-fondsen betrokken. Daarbij is het relevant dat mogelijkheden voor werkgevers worden verruimd om investeringskosten in de inzetbaarheid van werknemers binnen de eigen organisatie in mindering te brengen op de transitievergoeding.
       
    • Om een cultuuromslag te bewerkstelligen voor ouderen op de arbeidsmarkt is een ambitieus leeftijdsbewust personeelsbeleid nodig. Het kabinet verwacht van sociale partners dat ze hier niet- vrijblijvende afspraken over maken, met aandacht voor scholing, intersectorale mobiliteit, zicht op minder belastend werk en de nut en noodzaak van specifieke voorzieningen voor ouderen in cao’s. Mocht naar het inzicht van het kabinet te weinig voortgang worden geboekt om hier serieus invulling aan te geven, dan zal het kabinet – na hierover het gesprek te zijn aangegaan met sociale partners - niet aarzelen om daaraan consequenties te verbinden. Het kabinet is op zijn beurt gehouden kritisch te kijken naar eventuele belemmeringen voor de goede invulling aan de tripartiete verantwoordelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan over mogelijkheden om opties als deeltijdpensionering (via tweede pijlerpensioen of generatiepactregelingen) breder voor het voetlicht te brengen of gemakkelijker te maken.
  2. 2

    Aanbieding rapport "Een leven lang leren in Nederland" van CBS

  3. 3

    Update CBS deelnamecijfers 20 t/m 64 jaar leven lang leren

    De hyperlink hieronder geeft in aanvulling bovenstaand agendapunt, toegang tot een tabel met recentere cijfers met betrekking tot deelname aan een leven lang leren uitgesplitst naar een aantal relevante achtergrondkenmerken.
     
    https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2017/41/totale-groep-deelnemers-20-t-m-64-jaar-leven-lang-leren
  4. 5

    Commentaar UM - ROA t.b.v. gesprek Leven Lang Leren d.d. 9 november 2017

  5. 6

    Deelnemers:

    - Francis van der Mooren, CBS
    - Astrid Pleijers, CBS
    - Marijke Hartgers, CBS (onder voorbehoud)
    - Andries de Grip, ROA