Verantwoordingsdag 2023

Op woensdag 17 mei 2023 is het Verantwoordingsdag. De Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, neemt bij aanvang van de vergadering om 10.15 uur het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2022 en de departementale jaarverslagen in ontvangst uit handen van de minister van Financiën. De waarnemend president van de Algemene Rekenkamer, Ewout Irrgang, biedt aansluitend de rapporten aan waarin de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar beoordeelt.

Technische briefings

Later die dag is er van 16.30 uur tot 17.30 uur is er een technische briefing over de Monitor Brede Welvaart. Deskundigen van het CBS lichten het onderzoek toe en beantwoorden vragen van Kamerleden hierover. Deze briefings vinden plaats in de Thorbeckezaal.

Verantwoordingsdebat

De Tweede Kamer voert in de week van 30 mei het Verantwoordingsdebat met de minister-president, de minister van Financiën en de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Op de agenda staat het overkoepelende jaarverslag en het rapport van de Rekenkamer. In de periode vanaf Verantwoordingsdag tot aan het zomerreces zullen de vaste Kamercommissies over de afzonderlijke jaarverslagen debatteren met de betreffende bewindspersonen.

Derde woensdag van mei

Op de derde dinsdag in september – Prinsjesdag - presenteert de regering haar plannen. Tijdens Verantwoordingsdag, ieder jaar op de derde woensdag in mei, biedt de minister van Financiën het Financieel Jaarverslag van het Rijk aan de Tweede Kamer aan. Het jaarverslag laat zien wat de regering het afgelopen jaar heeft bereikt, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost. De Tweede Kamer gaat nu bekijken hoe de plannen van het kabinet in 2022 zijn uitgevoerd en debatteert hierover verder in de plenaire zaal en in de verschillende vaste Kamercommissies. Verantwoordingsdag is dus een belangrijk moment voor de controlefunctie van de Tweede Kamer.

Noot voor de redacties:

Woensdag 17 mei

  • 10.15 uur: Aanbieden financiële jaarverslagen en rapporten Algemene Rekenkamer, plenaire zaal Tweede Kamer, te volgen in de zaal, via tweedekamer.nl en de app Debat Direct.
  • 16.30 – 17.30 uur: Technische briefing Monitor Brede Welvaart door CBS, Thorbeckezaal Tweede Kamer, te volgen in de zaal, via tweedekamer.nl en de app Debat Direct.

In de week van 30 mei

  • Verantwoordingsdebat, plenaire zaal Tweede Kamer, te volgen in de zaal, via tweedekamer.nl en de app Debat Direct.

Voor meer informatie en om u aan te melden voor het maken van (audio-) visuele opnamen in de vergaderzalen, kunt u contact opnemen met het persloket van de Tweede Kamer via een reply op deze mail of via 070 318 3003.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie over het aanvragen van een accreditatie en de voorwaarden vindt u hier. In de gebouwen van de Tweede Kamer zijn regels van kracht voor het maken van(audio)visuele opnamen.