Tweede Kamer daagt programmeurs en data-analisten uit

Hoe kan open data een bijdrage leveren aan het oplossen van beleidsvraagstukken op het gebied van onderwijs en zorg? Die vragen staan op vrijdag 4 oktober 2019 centraal tijdens de Accountability Hack in de Tweede Kamer. Voor het beste idee is een ontwikkelbudget van 20.000 euro beschikbaar om een instrument te ontwikkelen dat Tweede Kamerleden gaat helpen bij hun werk.

Lumpsum en geneesmiddelen

Twee vraagstukken staan centraal tijdens de hackathon: de bekostigingssystematiek (lumpsum) in het onderwijs en de geneesmiddelenprijzen. De Tweede Kamer zoekt naar manieren om het beleid op beide terreinen beter te kunnen volgen en te controleren.

Jury

De jury die de oplossingen voor de twee vraagstukken beoordeelt bestaat uit: 

Bekostigingssystematiek onderwijs



Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid Groenlinks)

Joost Sneller (Tweede Kamerlid D66)

Erik Martijnse (Directeur Toezicht hoger onderwijs, Onderwijsinspectie)

Sicco van Sas (Developer, Open State Foundation)



Geneesmiddelenprijzen

Evert-Jan Slootweg (Tweede Kamerlid CDA)

Ewout Irrgang (Collegelid Algemene Rekenkamer)

Ella Weggen (Wemos, Senior Global Health Advocate)

Breyten Ernsting (Developer, Open State Foundation)

Workshops

Voor wie geen programmeur is, maar wel is geïnteresseerd in de mogelijkheden van open data zijn er tijdens de Accountability Hack workshops te volgen. De workshops zijn bedoeld om duidelijk te maken welke rol data kan spelen bij goed onderzoek, beter beleid en het inzichtelijk maken van problemen.



Zo legt datajournalist Jerry Vermanen stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt. Onderzoekers Marije van den Berg en Pieter Buisman zullen het hebben over de verantwoording van onderwijsgeld. Een presentatie over het Open Data Portaal van de Tweede Kamer maakt duidelijk hoe bijvoorbeeld wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden gebruik kunnen maken van de data van de Tweede Kamer. 

De Accountability Hack is een initiatief van de vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Financiën, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Algemene Rekenkamer en Open State Foundation. 

Noot voor de redacties

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Accountability Hack. U kunt zich aanmelden via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Meer informatie en het volledige programma vindt op: https://accountabilityhack.nl/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie, via persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-318 3003.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie vindt u via: https://www.tweedekamer.nl/contact-en-bezoek/persinformatie/accreditatie