Toelichting openbare hoorzittingen parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties

De parlementaire onderzoekscommissie uitvoeringsorganisaties houdt op donderdag 15 oktober 2020 om 10:00 uur een bijeenkomst voor de journalisten waarin een toelichting wordt gegeven op de openbare hoorzittingen die op maandag 26 oktober 2020 van start gaan. Voorzitter André Bosman en ondervoorzitter Nevin Özütok geven een toelichting op het onderzoek en beantwoorden de vragen van journalisten.

Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties

Op donderdag 5 maart 2020 is de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU) van start gegaan. De commissie bestaat uit de volgende leden: André Bosman (VVD, voorzitter), Evert Jan Slootweg (CDA), Maarten Groothuizen (D66), Nevin Özütok (GroenLinks, ondervoorzitter), Cem Laçin (SP), John Kerstens (PvdA), Corrie van Brenk (50PLUS).

Doel

Doel van deze commissie is om problemen bij uitvoeringsorganisaties die de burger raken te onderzoeken. De vragen die centraal staan in het onderzoek zijn:

- Wat zijn de belangrijkste (oorzaken van) problemen bij uitvoeringsorganisaties waardoor de menselijke maat uit het oog verloren wordt?

- Wat is de rol en informatiepositie van de Kamer bij problemen bij uitvoeringsorganisaties?

- Welke aanbevelingen kunnen gedaan worden aan uitvoeringsorganisaties, departementen en de Tweede Kamer om deze problemen op te lossen of te voorkomen?



De commissie bekijkt daarbij de gehele keten: van werkvloer tot belangenorganisaties van burgers, van uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst, CBR (van de rijbewijzen) en UWV (uitkeringen) tot ambtenaren van ministeries. Ook de rol van de Tweede Kamer zelf wordt onder de loep genomen.

Achtergrond

Soms lopen burgers vast in hun contacten met de overheid. In de afgelopen periode hebben zich problemen bij uitvoeringsorganisaties voorgedaan die aanzienlijke gevolgen hadden voor grote groepen mensen. Denk bijvoorbeeld aan de problemen bij de Belastingdienst en de rijbewijskeuringen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het lukt uitvoeringsorganisaties niet altijd om vragen te beantwoorden of problemen op te lossen. De menselijke maat moet aanwezig zijn om te voorkomen dat een burger vastloopt in wetten, regels of overheidssystemen. Op basis van de door de commissie verzamelde informatie, wordt het eindrapport opgesteld met daarin een aantal aanbevelingen die het proces tussen ‘beleid en balie’ gaan verbeteren

De verwachting is dat het rapport met conclusies en aanbevelingen voor de verkiezingen in 2021 wordt opgeleverd

Noot voor de redactie:

De persbriefing vindt plaats in de Enquêtezaal in de Tweede Kamer (gebouw Logement, via entree Lange Houtstraat 1).

Aanmelden persbriefing

Let op! De ruimte in de enquêtezaal is vanwege de coronamaatregelen beperkt. Vertegenwoordigers van de pers die de persbriefing willen bijwonen, dienen zich voor woensdag 14 oktober 2020 per e-mail aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl onder vermelding van naam, medium en contactgegevens. Ook journalisten die een vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, dienen zich te registreren voor de persbriefing. De persbriefing is live te volgen via deze link op de website van de Tweede Kamer.

Accreditatie

Journalisten die de persbriefing en de openbare hoorzittingen willen bijwonen, maar geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, hebben per dag een accreditatie nodig. Een accreditatie kunt u online aanvragen, via deze link.

De openbare hoorzittingen zijn vanaf 26 oktober 2020 live te volgen via de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct. De hoorzittingen terugkijken kan op Debat Direct en Debat Gemist. De beelden van de hoorzittingen zijn voor de media verkrijgbaar via Kamerbeelden.