Persbriefing openbare verhoren parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen houdt op woensdag 22 juni om 16.00 uur een bijeenkomst voor de pers waarin een toelichting wordt gegeven op de openbare verhoren die op maandag 27 juni starten. Tijdens de persbriefing wordt ook het verhoorschema voor de eerste week bekendgemaakt.

Verhoren live volgen

De eerste openbare verhoren staan gepland van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli. De tweede verhoorperiode is tussen maandag 29 augustus en vrijdag 14 oktober. De openbare verhoren vinden plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer. De verhoren zijn live te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Grondig onderzoek

In een kleine zestig jaar is de aardgaswinning van succesverhaal verworden tot hoofdpijndossier. De aardgaswinning is een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse energievoorziening en leverde Nederland ook veel extra inkomsten op. Maar de schaduwkanten, de aardbevingen en de vele gedupeerden in Groningen overheersen nu vaak het beeld. Hoe heeft het zover kunnen komen? De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen, geïnstalleerd op 9 februari 2021, doet grondig onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking.

Waarheidsvinding en inzicht

Het doel van deze enquêtecommissie is waarheidsvinding en het verkrijgen van inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen. Dit maakt het mogelijk te komen tot oordeelsvorming over een periode van zestig jaar en lessen te trekken. Zo draagt het werk van de commissie bij aan toekomstperspectief voor Groningen en de ontwikkeling van toekomstig beleid. 

Noot voor de redactie:

De persbriefing op woensdag 22 juni vindt plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer, gebouw Logement, entree Lange Houtstraat 1 te Den Haag.

Aanmelden persbriefing

Vertegenwoordigers van de pers die de persbriefing willen bijwonen, worden verzocht zich voor woensdag 22 juni 10.00 uur per e-mail aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl onder vermelding van naam, medium en contactgegevens. Ook journalisten die een vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, worden gevraagd zich te registreren.

Accreditatie

Journalisten die de persbriefing en/of de openbare verhoren willen bijwonen, maar geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, hebben per dag een accreditatie nodig. Een accreditatie kunt u online aanvragen.

Livestream en Debat Direct

Tijdens de persbriefing wordt het verhoorschema van de eerste week bekendgemaakt. De

persbriefing is live te volgen via de website van de Tweede Kamer en via Debat Direct.

De openbare verhoren zijn vanaf maandag 27 juni 2022 ook te volgen via de website van de Tweede Kamer en Debat Direct. De verhoren terugkijken kan via Debat Direct en Debat Gemist. De beelden van de verhoren zijn voor de media verkrijgbaar via Kamerbeelden.

Blijf op de hoogte via de commissiepagina en via Twitter @2eKamertweets #aardgasGroningenTK.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Manon Verhoeven via m.verhoeven@tweedekamer.nl of +31 (0)6 – 11 49 42 34 of Tijs Manten via t.manten@tweedekamer.nl of +31 (0)6 - 48 13 27 77.