Nieuwe bijeenkomst lijsttrekkers en persverklaring

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, heeft de volgens de voorlopige uitslag gekozen lijsttrekkers opnieuw uitgenodigd voor een bijeenkomst naar aanleiding van de ontwikkelingen van vandaag. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 november 2023 om 11:00 uur in de Max van der Stoelzaal in de Tweede Kamer.

Het doel van deze bijeenkomst is om een verkenner aan te wijzen. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden zij voor zich zien. Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken en op basis van de definitieve verkiezingsuitslag brengt de verkenner verslag uit aan de Tweede Kamer, waarna een debat zal plaatsvinden.

Dit debat vindt, conform artikel 11.1 Reglement van Orde, zo spoedig mogelijk plaats na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, uiterlijk een week na aanvang van de nieuwe zitting. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 6 december 2023 geïnstalleerd.

Persverklaring Kamervoorzitter
Na afloop van de bijeenkomst legt de Voorzitter van de Tweede Kamer een persverklaring af. Dat gebeurt in de Schrijfkamer. De persverklaring is live te volgen via de website van de Tweede Kamer:  Actualiteitenkanaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Ontvangst verkenner
De verkenner wordt later op de dag door de voorzitter van de Tweede kamer ontvangen in de Schrijfkamer en ontvangt daar de opdracht.

Op de website van de Tweede Kamer vindt u meer informatie over het verloop van de formatie: Verkiezingen 2023: volg het hier | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Aanmelden voor de momenten is noodzakelijk. Geeft u a.u.b. duidelijk aan voor welk(e) moment(en) u zich aanmeldt:

1. Persverklaring Kamervoorzitter
Na de bijeenkomst in de Max van der Stoelzaal, legt de Kamervoorzitter in de Schrijfkamer een persverklaring af. Het exacte tijdstip van deze persverklaring wordt op dinsdag bekendgemaakt. Journalisten die hierbij aanwezig willen zijn, moeten zich vooraf aanmelden. Dat geldt ook voor journalisten met een vaste Kamerpas, vrije inloop is niet mogelijk. Het aantal beschikbare plekken is beperkt. Bij veel belangstelling wordt een selectie gemaakt. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 27 november 17:30 uur via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Journalisten ontvangen maandag 27 november uiterlijk om 19:00 uur bericht over toewijzing van plekken.

2. Ontvangst Verkenner

Na de persverklaring ontvangt de Kamervoorzitter de verkenner in de Schrijfkamer. Over het exacte tijdstip van de ontvangst volgt op dinsdag 28 november een persmededeling. Visuele media (alleen fotografen en cameramensen) kunnen bij aanvang beeldopnamen maken. Ook hier geldt dat fotografen en cameramensen zich vooraf moeten aanmelden. Een vaste Kamerpas geeft geen toegang tot de Schrijfkamer. Het aantal beschikbare plekken is beperkt. Bij veel belangstelling wordt een selectie gemaakt. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 27 november 17:30 uur via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Journalisten ontvangen maandag 27 november uiterlijk om 19.00 uur bericht over toewijzing van plekken.

Let op: op dinsdag 28 november vindt er (naast de persverklaring) in het formatiekwartier één beeldmoment plaats; dat is bij de ontvangst van de verkenner en ondertekening van de opdracht. Er is geen beeldmoment voorzien voorafgaand aan de bijeenkomst van de lijsttrekkers in de Max van der Stoelzaal.

De Tweede Kamer doet een beroep op redacties om zoveel mogelijk journalisten met een vaste accreditatie in te zetten. Redacties die geen vaste accreditatie hebben kunnen online een dagaccreditatie aanvragen.

De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via https://www.tweedekamer.nl/contact-en-bezoek/persinformatie/beeldbank ; deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.

Met vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, via 070 - 318 3003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl.