Meer informatie over de start van de nieuwe Tweede Kamer

Op woensdag 6 december 2023 wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. 150 Kamerleden worden die dag beëdigd.

Het vergaderschema ziet er als volgt uit:

13:00 uur opening vergadering en beëdiging nieuwe Tweede Kamer

Zolang in een nieuwe zitting van de Tweede Kamer nog geen Voorzitter is benoemd na een Voorzittersverkiezing, treedt volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer een oud-Voorzitter als tijdelijk Voorzitter op. Omdat deze niet beschikbaar is, treedt de eerste oud-ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Roelien Kamminga (VVD), op als tijdelijk Kamervoorzitter. Zij wordt als eerste beëdigd. Vervolgens worden de andere 149 Kamerleden beëdigd. Zij leggen de eed of verklaring en belofte af. Het afleggen van de eed of belofte gebeurt op alfabetische volgorde.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het afleggen van de eed of belofte:

https://www.tweedekamer.nl/zo_werkt_de_kamer/verkiezingen_en_kabinetsformatie/nieuwe_kamerleden

 

13:45 uur Vaststellen van de profielschets Kamervoorzitter

De Kamer in haar oude samenstelling stelt de ontwerp-profielschets voor de nieuwe Kamervoorzitter vast. De nieuwe Tweede Kamer stelt de definitieve profielschets vast. Zodra de Kamer over de profielschets heeft besloten wordt de kandidaatstelling voor het Kamervoorzitterschap opengesteld. De Tweede Kamer kiest dan uit haar midden een Kamervoorzitter voor de zittingsperiode. Kamerleden die deze rol graag vervullen, kunnen dat vanaf 6 december kenbaar.. In een plenaire vergadering mogen de kandidaten hun motivatie onderbouwen. Andere leden kunnen de kandidaten bevragen over de kandidatuur. Daarna volgt een stemming. Meer informatie over de datum van de verkiezing van een nieuwe Voorzitter en het verloop van de verkiezing van de Kamervoorzitter volgt later.

13:50 uur Regeling van werkzaamheden

In de regeling van werkzaamheden stelt de Tweede Kamer haar vergaderagenda voor deze week vast. Tijdens deze regeling kan de nieuwe Kamer debatten in de plenaire zaal aanvragen.

Actuele vergadertijden van de Tweede Kamer vindt u op de website: Agenda van 30 november 2023 | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Noot voor de redactie, alsmede informatie over opnamen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer via 070 318 3003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Tijdens bijeenkomsten in de plenaire zaal waar veel mediabelangstelling voor is – bijvoorbeeld bij de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer – wordt er op de vloer van de plenaire zaal uitgegaan van een gelimiteerd aantal fotografen en/of cameramensen. 

Fotografen en cameramensen die op woensdag 6 december opnamen willen maken op de vloer van de plenaire zaal, dienen zich vooraf aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Aanmeldingen voor de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer moeten voor dinsdag 5 december 14:00 uur ingediend zijn. Ook fotografen en met een vaste accreditatie, dienen zich vooraf aan te melden. Journalisten ontvangen dinsdag om uiterlijk 18.00 uur bericht over toewijzing van plekken. 

Accreditatie
Journalisten die voor verslaglegging in het gebouw van de Kamer moeten zijn, hebben daar een accreditatie voor nodig. Journalisten die geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, moeten bij hun aanmelding ook een opdrachtbrief meesturen.

Opnamen publieke tribune
Het is ook mogelijk opnamen vanaf de publieke tribune te maken. Ook daar dient u zich voor aan te melden. Afhankelijk van de belangstelling kan het aantal fotografen en/of cameramensen worden beperkt of bij toerbeurt worden toegelaten tot de tribune. 

Foto’s beschikbaar
De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via Beeldbank | Tweede Kamer der Staten-Generaal; deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.

Beelden hoge resolutie
De vergadering wordt gestreamd en uitgezonden op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. De beelden zijn ook in hoge resolutie te downloaden via Kamerbeelden. Een account aanvragen kan via https://debatdirect.tweedekamer.nl/kamerbeelden.