Algemene Politieke Beschouwingen 2021: volg het hier

De dagen na Prinsjesdag staan zoals gebruikelijk in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Op donderdag 23 september vanaf ongeveer 10.15 uur beantwoordt demissionair minister-president Mark Rutte de vragen die de Tweede Kamer een dag eerder heeft gesteld. Volg het debat via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Woensdag 22 en donderdag 23 september: debat over plannen Prinsjesdag

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) gaan over de hoofdpunten van de Miljoenennota en rijksbegroting voor 2022. Het debat wordt doorgaans gevoerd door de fractieleiders. De tweede dag van het debat, donderdag 23 september, staat in het teken van het antwoord van het demissionaire kabinet op de vragen die de Kamer heeft gesteld. De vergadering van de Tweede Kamer begint om 10.15 uur, na enkele hamerstukken wordt het debat hervat. 

Live volgen

Dinsdag 21 september: troonrede en aanbieden Miljoenennota

Aanbieding koffertje

Met de overhandiging van de Prinsjesdagstukken uit het koffertje van demissionair minister Hoekstra van Financiën was rond 15.15 uur ook het tweede traditionele hoogtepunt van Prinsjesdag een feit. In het koffertje zaten de Miljoenennota en de rijksbegroting voor het komend jaar. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam het koffertje in ontvangst. Zij had een speciaal woord van welkom voor Imane Valk, de Prinsjesdagreporter die exclusief voor jongeren verslag deed van deze dag. "Leuk dat zoveel jongeren geïnteresseerd zijn in de politiek. Imane, goed dat je erbij bent." 

 

Weinig publiek

Bergkamp sprak de hoop uit dat Prinsjesdag volgend jaar weer als vanouds kan zijn. Het publiek in de Haagse binnenstad, dat van Prinsjesdag normaal gesproken een feestdag maakt, ontbrak. Met de gebruikelijke duizenden toeschouwers was naleving van de coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom was er ook geen rijtour van de koning en de koningin of balkonscène na afloop op paleis Noordeinde. 

Uitspreken troonrede

Namens de regering sprak Koning Willem-Alexander de troonrede uit. Deze begint altijd met de woorden: 'Leden van de Staten-Generaal'. Dit zijn de Eerste en de Tweede Kamer samen. Tijdens het voorlezen van de troonrede zijn leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Uit de troonrede blijkt hoe het land er volgens de regering voor staat en wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Iedere minister heeft voor zijn eigen beleidsterrein een bijdrage geleverd voor de troonrede. De minister-president bespreekt de tekst daarna met de Koning.

 

De commissie van in- en uitgeleide

De commissie van in- en uitgeleide begeleidt op Prinsjesdag de leden van het Koninklijk Huis bij aankomst en vertrek uit de Grote Kerk. De Voorzitter van de Tweede Kamer is altijd de voorzitter van deze commissie. Miguel Israel, griffier bij de vaste commissies van de Tweede Kamer, was dit jaar de griffier van de commissie in- en uitgeleide. “Bij aankomst riep ik: 'De Koning!' Dat hebben we vooraf meerdere keren geoefend, wel tien keer. Tussen ‘de’ en ‘koning’ moet precies 1 seconde zitten. We hadden een teken afgesproken zodat ik wist wanneer de Koning er was. Collega’s zouden de deurklink voor mij iets bewegen en daarna zachtjes kloppen. Het voelde wel goed om 'De Koning' te mogen zeggen, vooral toen iedereen daarna ook ging staan. Ik was opgelucht dat ik dus duidelijk hoorbaar was.”

Verzamelen in Grote Kerk

Langzaam stroomde de Grote Kerk in Den Haag vol met leden van de Eerste en Tweede Kamer, in afwachting van de Koning.  

Speciale jongerenreporter: Imane Valk

Vier jongeren deden vanuit verschillende invalshoeken verslag van Prinsjesdag via sociale media. Ze waren te volgen onder de hashtag #Prinsjesdagreporter. Voor de Tweede Kamer kwam Imane Valk in actie, een 13-jarige scholier uit Amsterdam. "Ik heb afgelopen weekend research gedaan en al wat vragen bedacht. Ik vond het wel een klein beetje spannend. Om aan politici te laten zien: hallo wij (jongeren) zijn er ook nog! Rijksbegroting, Miljoenennota, waarom worden die dingen niet uitgelegd voor kinderen? Ik was erbij om ervoor te zorgen dat jongeren prinsjesdag en dit proces ook begrijpen, dat het hen wordt uitgelegd." 

De razende reporters die Prinsjesdag hebben uitgelegd aan jongeren via Instagram. Vlnr: Fedde Barten, Maud Onnink, Darryl Amankwah en Imane Valk.

Maandag 20 september: de voorbereidingen

Live uitzending

De NOS verzorgde zoals ieder jaar een live-uitzending vanuit het Tweede Kamergebouw. Voor het eerst werd de studio opgebouwd in het tijdelijke Kamergebouw, B67, in plaats van op het Binnenhof. Onder andere demissionair minister-president Rutte en ministers Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren waren op dinsdag te gast in de uitzending.   

Troon

Oog voor detail bij het klaarzetten van de zetels voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Bloemen

De Grote Kerk was ook dit jaar weer versierd met bloemen. Op maandag werd de laatste hand gelegd aan de verschillende boeketten.