Parlementaire delegaties naar het buitenland

Tweede Kamerleden nemen deze weken samen met hun collega’s van de Eerste Kamer deel aan meerdere buitenlandse bijeenkomsten voor parlementaire delegaties. Op dit moment is in Sint-Petersburg de Interparlementaire Unie gaande.

Interparlementaire Unie

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) neemt van vrijdag 13 oktober tot en met woensdag 18 oktober deel aan de 137ste plenaire sessie van de Interparlementaire Unie. De bijeenkomst is in de Russische stad Sint-Petersburg. 

De IPU bestaat uit 137 parlementen en streeft wereldwijd naar het versterken van de democratie. Met zo’n 2500 deelnemers is dit een van de grootse interparlementaire conferenties ooit.

De conferentie werd dit weekend geopend door President Poetin, de Voorzitters van beide Kamers van het Russische parlement en IPU-president Chowdhury.

Vandaag sprak Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer in haar speech tot de IPU-assemblee over het belang van dialoog en persoonlijke contacten tussen burgers en politici, en tussen burgers en politici onderling. Zij sprak uit dat parlementariërs daar een bijzondere verantwoordelijkheid in hebben, zeker in een tijd die wordt gekenmerkt door steeds snellere, vluchtige communicatie via (sociale) media. Ook benadrukte zij het belang van democratische principes waaronder de vrijheid van meningsuiting zonder de angst daarvoor te worden opgepakt, en de persvrijheid. 

De IPU-conferentie wordt woensdag afgesloten waarbij de IPU een nieuwe voorzitter kiest voor een periode van drie jaar. 

De jaarvergadering van de NAVO Parlementaire Assemblee van 6 tot 9 oktober 2017 kende een veelzijdige agenda op het gebied van economie, politiek, defensie en veiligheid. Er is onder meer gesproken over de gespannen relatie tussen de NAVO en Rusland, de terreurdreiging in de wereld, en over stabiliteit en veiligheid van de regio rond de Zwarte Zee. Ook kwam de humanitaire crisis in Syrië en Irak aan bod en wais er een debat met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO.

Delegatie

De volgende Tweede Kamerleden behoren (onder voorbehoud) tot de parlementaire delegatie voor de NAVO Parlementaire Assemblee:

  • Han ten Broeke (VVD, delegatieleider)
  • Raymond de Roon (PVV)
  • Albert van den Bosch (VVD)
  • Raymond Knops (CDA)
De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in het Palais de l'Europe te Straatsburg.
De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in het Palais de l'Europe te Straatsburg.

Parlementaire Assemblee Raad van Europa

In Straatsburg kwam van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa bijeen (bekijk de agenda). Naast diverse onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat kwam, mede op aandringen van Pieter Omtzigt (CDA), het corruptieprobleem binnen de Assemblee aan bod. Op vrijdag 6 oktober maakte de president van de Assemblee, de Spaanse senator Pedro Agramunt, zijn aftreden bekend. Op maandag 9 oktober zou worden gestemd over een motie van wantrouwen tegen Agramunt, in verband met het mogelijk aannemen van steekpenningen uit Azerbeidzjan.

Delegatie

De volgende Tweede Kamerleden behoren (onder voorbehoud) tot de parlementaire delegatie voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa:

  • Pieter Omtzigt (CDA)
  • Sven Koopmans (VVD)
  • Anne Mulder (VVD)