Kim Putters aan de slag als informateur

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, heeft op woensdag 14 februari Kim Putters ontvangen. Putters is eerder vandaag door de Tweede Kamer aangewezen als informateur.

De Voorzitter heeft Kim Putters in de Schrijfkamer formeel de opdracht overhandigd, hierna volgde een kort gesprek.

Putters heeft de opdracht de mogelijkheden te onderzoeken voor een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag en deze opdracht binnen vier weken af te ronden.

Eindverslag informateur Plasterk

Ronald Plasterk was eerder de informateur in het formatieproces. Hij heeft op maandag 12 februari zijn eindverslag aangeboden aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Dit verslag was onderdeel van het debat over de kabinetsformatie van woensdag 14 februari. De informateur was daarbij aanwezig.

Wat doet een informateur?

De informateur wordt aangewezen door de Tweede Kamer, dat gebeurt per stemming. De Tweede Kamer geeft de informateur een bepaalde opdracht mee. Het is de taak van de informateur een specifieke coalitie te onderzoeken en de onderhandelingen tussen fracties aan de formatietafel te begeleiden. De Kamer kan gedurende het proces om te komen tot een nieuw kabinet, meerdere informateurs benoemen. De informateur begeleidt de onderhandelingen tussen de betrokken fracties.