Kamerleden ontvangen petities

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 5 maart, zoals in iedere vergaderweek, een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze keer nemen de Kamerleden twee petities in ontvangst.

In totaal worden er op 5 maart twee petities aangeboden. Dit gebeurt tussen 13.15 uur en 14.00 uur in de centrale hal van de Tweede Kamer, de Statenpassage. De burgers en organisaties komen ze aanbieden aan verschillende commissies. Kamerleden uit die commissies komen naar de Statenpassage om de petities in ontvangst te nemen. 

Petities op 5 maart 

  • 13.15 uur: petitie 'Verbied zwaar vuurwerk snel in heel Europa' aan de commissie voor Justitie en Veiligheid;
  • 13.45 uur: petitie 'Afschaffen Eigen Risico' door Dokters van de Wereld aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat is een petitie?

Een petitie is een manier voor burgers en organisaties om hun stem te laten horen. De petitie kan bijvoorbeeld gaan over plannen van de regering waar de indieners het niet mee eens zijn, of over een onderwerp waar volgens hen te weinig aandacht voor is in de Kamer. 

Lees meer 

Naast stemmen bij de verkiezingen zijn er nog andere manieren om als burger invloed uit te oefenen op de politiek; de petitie is daar één van. Lees meer op Zo werkt de Kamer.