'Ik vier mijn stem' feestelijk afgesloten

Het jaar waarin Nederland 100 jaar algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen vierde, is feestelijk afgesloten in het gebouw van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib nam samen met haar collega van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, een onderzoek in ontvangst naar Suze Groeneweg en Carry Pothuis-Smit. Zij waren de twee eerste vrouwelijke parlementariërs van Nederland.

Prof. dr. Carla van Baalen (links) heeft haar onderzoek overhandigd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn

Prof. dr. Carla van Baalen, directeur van het Nijmeegse Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, voerde het onderzoek naar Groeneweg en Pothuis-Smit uit op speciaal verzoek van de stuurgroep 'Ik vier mijn stem'. Deze stuurgroep, verantwoordelijk voor het afgelopen campagnejaar, was benieuwd of de twee vrouwen elkaar goed gekend hebben en hoe hun onderlinge verhouding was. De tijdgenoten waren allebei actief in de Sociaal-Democatische Arbeiders Partij (SDAP) en streden voor vrouwenrechten. Ze stonden allebei op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1918. Alleen Suze Groeneweg werd toen gekozen; Carry Pothuis-Smit kwam twee jaar later in de Eerste Kamer. De conclusie van het onderzoek is dat de twee goede partijgenoten waren, niet meer en niet minder. Ze streden voor dezelfde rechten maar waren het op onderdelen ook oneens.

Beëdiging

Op het moment dat Suze Groeneweg en Carry Pothuis op de kandidatenlijst stonden, mochten ze zelf nog niet kiezen. De wet-Marchant die dit regelde, werd ingediend op de dag van de beëdiging van Suze Groeneweg in de Tweede Kamer. Op 28 september 1919 trad deze in werking.

Nationale viering

Kamervoorzitter Khadija Arib zei in haar toespraak dat de strijd voor het kiesrecht 100 jaar geleden een politieke strijd was, maar vooral een maatschappelijke. "Daarom wilden wij 100 jaar algemeen kiesrecht in het hele land vieren; het mocht geen 'Haags feestje' worden. En dat is gelukt. Overal in Nederland waren er - en zijn er nog steeds - evenementen. Exposities, voorstellingen, festivals… het is een nationale viering geworden, waaraan velen hebben deelgenomen."

Kiesrecht-quiz

De bijeenkomst werd afgesloten met een kiesrecht-quiz. Te winnen was een speciale munt die is uitgegeven in het kader van 100 jaar algmeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.

Onderzoek

U kunt het onderzoek van Carla van Baalen hier lezen.