Fractievoorzitters lichten hoofdlijnenakkoord toe

De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB hebben op donderdagochtend 16 mei een toelichting gegeven op het hoofdlijnenakkoord dat zij hebben gesloten. Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol overhandigden in de nacht van 15 op 16 mei hun eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Dit verslag omvat ook het hoofdlijnenakkoord en een financiële bijlage. U kunt de toelichting van de vier fractievoorzitters terugkijken.

De vier fractievoorzitters poseren staand op een podium voor een grijze wand met daarop meerdere keren het wapen van de Tweede Kamer afgebeeld. Van links naar rechts Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC).
De vier fractievoorzitters na afloop van de toelichting op het hoofdlijnenakkoord.

De fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) onderhandelden de afgelopen maanden over de vorming van een nieuw kabinet. Deze besprekingen zijn nu afgerond. 

Debat

De Kamer debatteert woensdag 22 mei over het verslag van de informateurs en het hoofdlijnenakkoord, dat de titel 'Hoop, lef en trots' draagt. De informateurs zijn bij dit debat aanwezig. Met het aanbieden van het eindverslag en het hoofdlijnenakkoord komt er formeel een einde aan de informatieronde. Naar verwachting wordt er in het debat een formateur aangewezen.

Formateur

De formateur heeft vervolgens de taak om een kabinet te vormen. Dat betekent dat diegene een team van ministers en staatssecretarissen gaat samenstellen. Zodra dat is afgerond, volgen er hoorzittingen met de beoogde bewindspersonen. In het eindverslag staat dat de vier fracties adviseren om Richard van Zwol aan te wijzen als formateur. De Tweede Kamer besluit daar uiteindelijk over. Hoewel het gebruikelijk is dat de formateur de beoogd minister-president is, heeft Van Zwol aangegeven niet beschikbaar te zijn voor deze rol. 

Lees meer en kijk terug

Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol overhandigen een document aan Kamervoorzitter Martin Bosma in de Schrijfkamer van de Tweede Kamer.
Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol overhandigen het eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma in de Schrijfkamer van de Tweede Kamer.