Kandidaat-bewindspersonen presenteren zich aan Tweede Kamer in hoorzittingen

De formatie van een nieuw kabinet is in volle gang. Zodra de Tweede Kamer een formateur heeft benoemd, zal deze persoon een team van ministers en staatssecretarissen samenstellen die het kabinet gaan vormen. Nieuw is dat de kandidaat-bewindspersonen eerst bij de Tweede Kamer langs gaan om zich te presenteren, voordat zij beëdigd worden door de Koning en dus ook voordat de traditionele bordesscène plaatsvindt.

Vooraanzicht van de lege Troelstrazaal met een U-vormig blok tafels

Op 24 oktober 2023 stemde de Tweede Kamer in met de motie van Kamerlid Joost  Sneller (D66) om dergelijke hoorzittingen te gaan houden. Het Presidium van de Tweede Kamer stuurde de Kamer een handleiding over de nieuwe werkwijze. Daarin staat onder meer beschreven dat de vaste Kamercommissies de hoorzittingen organiseren.

Binnen één week

Zowel ministers als staatssecretarissen maken kennis met de Kamer. De hoorzittingen vinden plaats per departement. Dat betekent dat er één hoorzitting plaatsvindt met alle kandidaat-bewindspersonen van het betreffende departement. Afhankelijk van het aantal kandidaat-bewindspersonen duren de hoorzittingen tussen de twee en drie uur. Om vaart te houden in de reeks van openbare hoorzittingen, vinden deze in één week plaats.

Opzet

De kandidaat-bewindspersonen nemen plaats aan de commissietafel. Zij krijgen eerst elk vier minuten spreektijd om zichzelf te introduceren. Daarna kunnen de aanwezige Kamerleden ieder een vraag stellen. Na beantwoording kan er een tweede vragenronde plaatsvinden. Per fractie neemt maximaal één Kamerlid deel aan een hoorzitting. Kamerleden interrumperen elkaar niet. De hoorzittingen zijn openbaar, live te volgen en terug te kijken. Er wordt geen woordelijk verslag van de hoorzittingen gemaakt.

Lees meer

Lees de Kamerbrief en handleiding voor de hoorzittingen.