Ewout Irrgang voorgedragen als lid Algemene Rekenkamer

De Tweede Kamer heeft donderdag 6 juli 2017 oud-Kamerlid voor de SP, Ewout Irrgang (1976), voorgedragen als lid van de Algemene Rekenkamer. In januari maakte de Algemene Rekenkamer bekend dat een vacature was ontstaan door het vertrek van Kees Vendrik.

Ewout Irrgang als SP-kamerlid op 5 oktober 2011. Op donderdag 6 juli 2017 is hij door de Kamer voorgedragen als collegelid van de Algemene Rekenkamer.

Werkgroep

Naar aanleiding van de vacature heeft een werkgroep van de commissie voor Financiën de afgelopen tijd met zes kandidaten gesproken. Een van hen trok zich gaande het proces terug. Drie kandidaten zijn voorgedragen, op basis van een aantal criteria, zoals ervaring met het openbaar bestuur, onderzoek en het aansturen van een grote organisatie. Ewout Irrgang kwam op nummer één terecht. Hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en PvdA-senator Esther-Mirjam Sent stond tweede. Nummer drie was Roland van Vliet, voormalig Kamerlid voor de PVV.

Voordracht

De Tweede Kamer stemde donderdag 6 juli 2017 in met de voordracht van Irrgang. De ministerraad moet die nu bekrachtigen. Het nieuwe lid wordt vervolgens bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Het college van de Algemene Rekenkamer bestaat in totaal uit drie personen. De andere twee collegeleden zijn Francine Giskes (D66) en Arno Visser (VVD). De laatste is ook president van de Rekenkamer.

Controleren van inkomsten en uitgaven Rijk

De Algemene Rekenkamer controleert of de inkomsten en uitgaven van het Rijk kloppen. Ook gaat de Rekenkamer na of het Rijk het beleid uitvoert zoals het bedoeld is. Deze taken staan in de Grondwet. De Rekenkamer doet geen politieke uitspraken over het beleid, maar oordeelt alleen of het werkt. Het is vervolgens aan de politiek om hierover uitspraken te doen. 

De Algemene Rekenkamer voorziet vooral de Tweede Kamer en de regering van informatie. Op basis hiervan kunnen Kamerleden snel zien of het beleid van bijvoorbeeld een minister het gewenste effect heeft. Kamerleden kunnen de Algemene Rekenkamer zelf geen opdracht geven om iets te onderzoeken, omdat de Rekenkamer onafhankelijk is en zelf haar onderzoeksagenda bepaalt.