Derde editie van het Kindervragenuur

Op dinsdag 17 mei 2022 vond voor de derde keer het Kindervragenuur plaats. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en Wagenborgen mochten dit jaar plaatsnemen in de blauwe Kamerzetels en bewindslieden ondervragen.

Leerlingen tijdens het Kindervragenuur op 17 mei 2022.

Kun je naar de universiteit als je arm bent en wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw? Deze en andere vragen kwamen aan de orde. Kamervoorzitter Vera Bergkamp zat het speciale vragenuur voor. "Ik vind het Kindervragenuur een prachtige traditie. Want wat wij hier bespreken en besluiten heeft invloed op jullie dagelijkse leven. We spreken hier veel over onderwijs, zorg, over woningen enzovoort. Vandaag kunnen jullie zelf meepraten over wat jullie bezighoudt." 

"Ik kan me voorstellen dat het even wennen is om in de blauwe stoel te zitten en straks naar de microfoon te lopen. Maar bedenk: jullie zijn vandaag de baas en wees niet te lief voor het kabinet. De zenuwen in Vak K zijn misschien wel groter..."  

Bewindspersonen

Minister-president Mark Rutte, de ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap),en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) deden mee aan het debat. Het Kindervragenuur stond eerder gepland in november 2021, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld. 

Een leerling achter het spreekgestoelte en bewindspersonen in Vak K.

Ingezonden vragen

De kinderen van de verschillende basisscholen voelden de politici aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs kwamen aan bod. Uit alle inzendingen werden vijf vragen geselecteerd. Dit jaar viel de keuze op de volgende scholen en vragen:

 

  • Basisschool De Borne uit Tilburg aan minister-president Mark Rutte:

    Is het mogelijk dat kinderen uit groep 7 en 8 maandelijks vanuit een kinderkabinet ideeën voorleggen aan de regering, zodat de regering weet wat er bij kinderen speelt?
  • Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat:

    Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?
  • Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen aan staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie:

    Waarom hebben dierenambulances – net als politie, brandweer en gewone ambulances – geen voorrang?
  • Eben-Haëzerschool uit Genemuiden aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:

    Wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw?
  • J.J. Anspachschool uit Dongen aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:

    Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?

De vijf winnende schoolklassen namen op dinsdag 17 mei plaats in de plenaire zaal waar zij hun vraag stellen. De betreffende ministers en staatssecretarissen waren aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend bereidden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur. 

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

De eerste twee edities waren een groot succes, waarbij er veel inzendingen binnen kwamen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Terugkijken