Debat over verslag parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag

Met een plenair debat rondt de Tweede Kamer op woensdag 7 juli de parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag af. Kamerleden debatteren over het eindverslag van de gelijknamige commissie met demissionair minister-president Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën. Het debat is vanaf 13.50 uur te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Eindverslag Ongekend onrecht

In de afgelopen jaren zijn er problemen ontstaan rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. Veel ouders zijn ten onrechte beschuldigd van fraude, waardoor kinderopvangtoeslag werd stopgezet en teruggevorderd. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft onderzoek gedaan naar de uit de hand gelopen fraudeaanpak en de overheidsorganisaties die hierbij betrokken zijn. In november 2020 vonden de openbare verhoren plaats en op 17 december 2020 overhandigde de commissie haar eindverslag Ongekend onrecht aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib. 

Excuus

Naar aanleiding van dit eindverslag trad het kabinet Rutte-III op 15 januari 2021 af. In de kabinetsbrief die premier Rutte schreef, maakt hij excuses aan alle gedupeerde ouders en hun kinderen. Daarnaast kwam hij met een reeks voorstellen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen en de gedupeerden tegemoet te komen.

Parlementaire ondervraging

Sinds 2016 kan de Tweede Kamer de parlementaire ondervraging inzetten als onderzoeksinstrument. Voor het debat is een groot deel van de dag uitgetrokken: van 13.50 uur tot ongeveer 22.00 uur. Tijdens het debat kunnen Kamerleden moties indienen over het eindverslag van de ondervragingscommissie. Deze week nog vindt er een stemming plaats over deze moties. Hierna wordt de commissie decharge verleend.

Volg het live