Terugkijken en verslag

Gaswinning in Groningen ter hoogte van Meedhuizen

Gaswinning omlaag

Om te voorkomen dat in Groningen nog meer schade ontstaat door aardbevingen die gerelateerd zijn aan de gaswinning, heeft het Staatstoezicht op de Mijnen donderdag 1 februari geadviseerd om de gaswinning te verlagen naar 12 miljard kuub per jaar. Minister Wiebes heeft aangekondigd dat hij bij het besluit over verlaging van de gaswinning een afweging moet maken tussen risico op aardbevingen en de leveringszekerheid van gas.

Nieuw schadeprotocol

Er was enkele maanden onduidelijkheid over de vergoeding van schade die is ontstaan door aardbevingen vanwege de gaswinning in de provincie Groningen. De Kamer debatteerde hierover op dinsdag 16 januari met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, een week nadat de provincie Groningen werd opgeschrikt door een nieuwe aardbeving bij Zeerijp.

Op woensdag 31 januari is het nieuwe schadeprotocol voor de gaswinningsschade gepresenteerd. Voortaan is de NAM niet meer betrokken bij de afhandeling van schade, maar wordt de Staat verantwoordelijk. Een onafhankelijke commissie gaat schadeclaims beoordelen.

Aansprakelijkheid

Dagblad Trouw schreef dat olie- en gasconcern Shell, het moederbedrijf van de NAM, zich zou onttrekken aan juridische aansprakelijkheid voor de schade door aardbevingen in en rond het gaswinningsgebied in de provincie Groningen. Op initiatief van de fractie van GroenLinks hield de commissie voor Economische Zaken en Klimaat op donderdag 1 februari 2018 een hoorzitting om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie. Hiervoor waren onder andere vertegenwoordigers van Shell, ExxonMobil en de NAM uitgenodigd. Centraal stond de financiƫle vergoeding van de aardbevingsschade door de gaswinning in Groningen. Kijk de hoorzitting terug via Debat Gemist.

  • In een brief aan de Tweede Kamer benadrukte minister Wiebes dinsdag 30 januari dat de NAM wettelijk verplicht is om de gaswinningschade in Groningen te vergoeden.