Debat over uitspraken minister Blok over multiculturele samenleving

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 5 september 2018 met minister Blok (Buitenlandse Zaken) over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. Tijdens het debat gaf Blok extra uitleg over de achtergrond van zijn opmerkingen, die hij zelf al ‘te scherp’ had genoemd. Een motie van wantrouwen tegen Blok kreeg geen meerderheid.

Terugkijken en verslag

Debat over de regeringsverklaring

Besloten bijeenkomst

Tijdens een besloten bijeenkomst op dinsdag 10 juli met medewerkers van internationale organisaties deed Blok uitspraken over onder anderen Suriname en de multiculturele samenleving. Zo noemde hij Suriname een ‘failed state’ en liet hij weten dat mensen van verschillende bevolkingsgroepen niet goed kunnen samenleven binnen de grenzen van één land. De opmerkingen van Blok kwamen naar buiten via videobeelden op de website van Zembla.

Brief Blok

Op woensdag 18 juli stuurde minister Blok een reactie op zijn uitspraken naar de Tweede Kamer. Hierin schreef hij het volgende: “Ik heb mij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven.” In het debat op woensdag 5 september wilde de Kamer beoordelen in hoeverre Bloks uitspraken van invloed zijn op zijn functioneren als minister van Buitenlandse Zaken.