Debat over regeringsverklaring kabinet-Rutte IV

De tweede dag van het debat over de regeringsverklaring, woensdag 19 januari, begint met een reactie van minister-president Mark Rutte op de vragen van de Tweede Kamer. Daarna kunnen Kamerleden moties indienen. Het debat over de regeringsverklaring is vanaf 10.15 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Minister-president Mark Rutte legt de regeringsverklaring af in de plenaire zaal. Bij het debat is in verband met de coronamaatregelen een afvaardiging van vier leden van het kabinet aanwezig.

Op dinsdag 18 januari legde minister-president Mark Rutte de regeringsverklaring af, waarna de fractievoorzitters de eerste ronde van het debat voerden. Rutte overhandigde in zijn functie als formateur op zaterdag 8 januari zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Het kabinet-Rutte IV, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie, is op maandag 10 januari op Paleis Noordeinde in Den Haag beëdigd door de Koning.

Regeringsverklaring

Het eerste wat het nieuwe kabinet doet, is een regeringsverklaring opstellen met daarin de hoofdlijnen van het regeerakkoord. De minister-president spreekt de regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer. Nog dezelfde dag, of uiterlijk de volgende dag, debatteert de Tweede Kamer over de inhoud van de verklaring. Doel van het debat is om formeel vast te stellen of de nieuwe regering het vertrouwen van een meerderheid van de Tweede Kamer heeft.  

Voorbereiding debat

De Tweede Kamer heeft besloten om op dinsdag 18 en woensdag 19 januari te debatteren over de regeringsverklaring. De gevraagde doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) is op dinsdag 11 januari gepubliceerd. Zo was er voldoende tijd om het debat voor te bereiden. Het is gebruikelijk dat er, tot het debat over de regeringsverklaring is gevoerd, geen andere plenaire debatten plaatsvinden. Hierdoor vindt het eerstvolgende vragenuur plaats op dinsdag 25 januari.

Volg het live