Debat over beëindiging gaswinning uit het Groningenveld

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 6 maart over een wetsvoorstel dat het definitief beëindigen van de gaswinning uit het Groningenveld regelt. Hiervoor is het nodig dat de Gaswet en de Mijnbouwwet worden gewijzigd. U kunt het plenaire debat met live ondertiteling vanaf 10.30 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

De gaswinning uit het Groningenveld heeft grote problemen veroorzaakt in Groningen. Na de aardbevingen van 2018 in Zeerijp besloot het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld af te bouwen en zo snel mogelijk volledig te beëindigen. Met het wetsvoorstel wordt de gaswinning per 1 oktober 2024 definitief beëindigd. De Kamerleden gaan hierover in debat met demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief.

Parlementaire enquête 

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen deed onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking van huizen in Groningen. In haar rapport ‘Groningers boven gas’ stelt de commissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doet ze aanbevelingen hoe deze in te lossen. Het rapport is op 24 februari 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volg het live en lees meer