Debat en briefing over het coronavirus: volg het live

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond 22 september vanaf 18.30 uur over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Voorafgaand aan het debat krijgen Kamerleden een technische briefing over dit onderwerp. In dit bericht vindt u de powerpointpresentaties. U kunt de bijeenkomsten live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Blauwe stoelen

Technische briefing: update coronavirus 

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) houdt voorafgaand aan het plenaire debat van 12.30 tot 15.00 uur een technische briefing. Kamerleden krijgen een update van experts over de laatste ontwikkelingen in de bestrijding van het coronavirus. De briefing wordt verzorgd door Jaap van Dissel, directeur Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Edwin Boel, projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten en Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van GGD Hollands Midden.

Presentaties 

Wat gebeurt er in een technische briefing?

In een technische briefing geven ambtenaren van een ministerie of vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer, adviescolleges of onderzoeksinstellingen uitleg over technische aspecten van een bepaald dossier. Na deze uitleg krijgen Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen zijn niet politiek gericht, maar op de feiten. Een briefing kan openbaar of besloten zijn, afhankelijk van het onderwerp.

Plenair debat: ontwikkelingen rondom coronavirus

De Kamer debatteert vanaf 18.30 uur in de plenaire zaal over de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. De Kamerleden spreken onder meer over de nieuwe maatregelen die op vrijdag 18 september door het kabinet zijn afgekondigd. De maatregelen zijn van toepassing op de delen van Nederland waar het aantal besmetting nu het hardst toeneemt: de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze regio’s geldt bijvoorbeeld dat horecagelegenheden vanaf 0.00 uur ’s nachts geen bezoekers meer mogen toelaten. Ook is er een meldplicht voor samenkomsten bij meer dan 50 personen. Voor het debat komen naar verwachting minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer.

Volg live

  • Volg de briefing vanaf 12.30 uur via de livestream op deze website of de app Debat Direct. Bekijk ook de bijbehorende stukken.
  • Volg het plenaire debat vanaf 18.30 uur via de livestream op deze website of de app Debat Direct. Bekijk ook de behorende stukken. Het debat wordt live ondertiteld.