De Tweede Kamer is verhuisd

De verhuizing van de Tweede Kamer naar de tijdelijke huisvesting elders in het centrum van Den Haag is afgerond. Op 7 september vond de eerste vergaderdag plaats aan de Bezuidenhoutseweg 67. In dit bericht vindt u updates, foto’s en meer informatie over de verhuizing en de tijdelijke huisvesting.

Kamerleden, fractiemedewerkers, ambtenaren en pers hebben (voorlopig) afscheid van het Binnenhof genomen. Het gebouwencomplex aan het Binnenhof ondergaat de komende jaren een grondige renovatie. Ook de andere bewoners van het Binnenhof (Eerste Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken) hebben gedurende de renovatie een ander onderkomen. De Tweede Kamer verhuist naar B67, zoals het tijdelijke parlementsgebouw in de wandelgangen bekend staat. De B staat voor Bezuidenhoutseweg, 67 is het huisnummer. De plenaire zaal en andere bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof zijn in B67 nagebouwd. Het verblijf in de tijdelijke huisvesting gaat ongeveer 5,5 jaar duren.

Meer informatie

20 augustus: Kamerleden en journalisten komen kijkje nemen

Kamerleden nemen een kijkje in het gebouw waarin zij de komende jaren zullen werken. Tijdens deze ‘inloop’ krijgen zij een rondleiding langs de plenaire zaal, de commissiezalen en andere belangrijke locaties. Kamervoorzitter Vera Bergkamp verwelkomt hen in de Statenpassage, de centrale hal van het gebouw. Na de Kamerleden krijgen journalisten een rondleiding.

Historisch

De Kamervoorzitter noemt het ‘historisch’ dat de Tweede Kamer de komende jaren niet op het Binnenhof vergadert. Zij wil gedurende het verblijf in de tijdelijke huisvesting innovaties stimuleren in de werkwijzen van de Kamer, bijvoorbeeld om meer jongeren beter te betrekken bij het Kamerwerk. “Al het goede nemen we mee terug naar het Binnenhof.” Ook op woensdag 1 september hebben Kamerleden de gelegenheid om alvast kennis te maken met Bezuidenhoutseweg B67. Bekijk de video van de verhuizing naar B67.

20 augustus: gebouw klaar voor ontvangst

Het beschermfolie van de glazen publieksentree is verwijderd en de ramen zijn gezeemd: B67 is klaar voor de Kamerleden en journalisten die vandaag een rondleiding krijgen door het gebouw. 

10 augustus: Binnenhof bijna leeg

Het Binnenhof is bijna helemaal leeg. Vrachtwagens hebben de afgelopen weken zoveel mogelijk op en neer gereden tussen het Binnenhof en de tijdelijke huisvesting op de Bezuidenhoutseweg 67. De verhuizers hebben hard gewerkt om alle spullen van de verschillende Kamerfracties en de ambtelijke diensten te verplaatsen naar hun nieuwe plek in B67. De laatste dingen worden nog verhuisd. Eind augustus starten de Kamerbewoners met het uitpakken van hun spullen. 

4 augustus: meubilair voor 1400 werkplekken in B67

Regelmatig melden verhuiswagens met verhuisbakken en meubilair zich bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. In het pand aan de Bezuidenhoutseweg 67 worden 1400 werkplekken gereed gemaakt. Naast de 150 Kamerleden krijgen fractiemedewerkers, ambtenaren van de Tweede Kamer en parlementair journalisten een werkplek in het nieuwe gebouw. Tijdens het zomerreces worden ook hun persoonlijke spullen van het Binnenhof naar B67 verhuisd.

26 juli: Blauwe zetels op hun plek

De 150 blauwe zetels van Kamerleden zijn gemonteerd in de tijdelijke huisvesting. Allemaal komen ze uit de voormalige plenaire zaal op het Binnenhof. De zetels zijn voor de verhuizing genummerd, zodat ze in het nieuwe gebouw op precies dezelfde plek komen te staan. Vorige zomer zijn de zetels al eens eerder van hun plek geweest voor een restauratie. De stoelen zijn in 1992 ontworpen door architect Pi de Bruijn en hebben de vorm van een tulp. Voor zijn ontwerp haalde De Bruijn inspiratie uit het Nederlandse natuurlandschap. 

22 juli: de plenaire zaal krijgt vorm

Langzaam krijgt de inrichting van de plenaire zaal in de tijdelijke huisvesting, B67, vorm. De perenhouten desks van de Kamerleden, de spreekgestoelten en ook het bureau van de Kamervoorzitter, het rostrum, zijn overgekomen van het Binnenhof. Deze worden opnieuw gebruikt en geïnstalleerd in het nieuwe gebouw. 

20 juli: verhuiswagens rijden af en aan

De verhuiswagens rijden af en aan tussen het Binnenhof en de tijdelijke huisvesting aan de Bezuidenhoutseweg. Tussen 9 juli en 22 augustus zijn er iedere werkdag zeker drie verhuiswagens in touw, die minimaal vijf keer op en neer rijden. De verhuiswagen op de foto komt aan in de expeditieruimte van B67 om te worden uitgeladen. Er zit meubilair in uit een van de vergaderkamers, de Marcus Bakkerkamer. De vergader- en commissiekamers en -zalen hebben in de tijdelijke huisvesting dezelfde namen als op het Binnenhof.  

14 juli: blauwe zetels op reis

In de eerste week van het zomerreces zijn de bekende blauwe stoelen en de perenhouten desks uit de plenaire zaal op het Binnenhof overgebracht naar de tijdelijke huisvesting. De stoelen en desks werden, na stevig te zijn ingepakt, met een takelwagen de gebouwen uit- en ingehesen. Bekijk de verhuizing in deze timelapse.

9 juli: leeghalen plenaire zaal

Kamervoorzitter Vera Bergkamp helpt een handje met het verhuizen van de Voorzitterszetel. Alle zetels en de desks worden in het tijdelijke onderkomen weer in gebruik genomen. 

9 juli: de verhuizing begint

De dozen zijn ingepakt, de verhuiswagens rijden: de verhuizing van de Tweede Kamer naar de tijdelijke huisvesting aan de Bezuidenhoutseweg is officieel gestart.