Afscheid van het Binnenhof

De verhuizing van de Tweede Kamer naar de tijdelijke huisvesting elders in het centrum van Den Haag is in volle gang. Kamerleden, fractiemedewerkers, ambtenaren en pers hebben (voorlopig) afscheid van het Binnenhof genomen. Het gebouwencomplex ondergaat de komende jaren een grondige renovatie. Hier een terugblik op een bijzondere afscheidsweek.

Vrijdag 9 juli: de verhuiswagens rijden

De stoelen worden ingepakt, de verhuiswagens rijden: de verhuizing van de Tweede Kamer naar de tijdelijke huisvesting elders in het centrum van Den Haag is begonnen. De bekende blauwe Kamerzetels keren terug in de plenaire zaal van B67, zoals het tijdelijke parlementsgebouw in de wandelgangen bekend staat. De B staat voor Bezuidenhoutseweg, 67 is het huisnummer. De plenaire zaal en andere bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof zijn in B67 nagebouwd. Zo zijn er ook de roltrappen die vanaf de centrale hal direct naar de publieke tribune op de tweede etage van het gebouw leiden. Het verblijf in de tijdelijke huisvesting gaat ongeveer 5,5 jaar duren. 

Donderdag 8 juli: het licht gaat uit

En dan is het donker: Kamervoorzitter Vera Bergkamp doet tegen 1.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag het licht uit na een lange dag vol debatten en afscheidswoorden. Vlak daarvoor hamert  ze de laatste vergadering in deze plenaire zaal af met een verwijzing naar een van haar voorgangers, Wim Deetman. Deze sloot in 1992 de laatste vergadering af in wat nu de Oude Zaal heet met een 'sobere, Nederlandse, democratische hamerslag'.     

Donderdag 8 juli: afscheidsspeech

"Er is maar een plek waar de Tweede Kamer thuishoort en dat is hier!" Kamervoorzitter Vera Bergkamp markeert in haar speech donderdagavond laat zowel het begin van het zomerreces als het afscheid van het Binnenhof. Zij wil met 'een nog sterkere Kamer' terugkeren naar het Binnenhof over 5,5 jaar. "Ik zie onze verhuizing naar ons tijdelijke parlementsgebouw als een frisse nieuwe start. Het is een goede timing om innovaties in te zetten. Innovaties in onze werkwijzen, in het betrekken van publiek en jongeren en innovaties in de faciliteiten die we gebruiken. Zodat we als Kamer sterker dan ooit worden. Alle goeds nemen we straks weer mee terug naar een gloednieuw Binnenhof." Haar woorden klinken niet in de plenaire zaal zoals gebruikelijk bij de 'zomerspeech', maar in de Statenpassage. De Kamerleden krijgen een film te zien over de historie van de Tweede Kamer op het Binnenhof. 

Donderdag 8 juli: start van laatste dag aan het Binnenhof

Zoals elke ochtend scheurt een Kamerbewaarder een blaadje af van de kalender in de plenaire zaal. Nu wordt 8 juli 2021 zichtbaar, een bijzondere dag: de voorlopig laatste dag in de plenaire zaal aan het Binnenhof. De volgende is op 7 september in de tijdelijke huisvesting, tenzij de Kamer besluit om in het zomerreces bijeen te komen. In dat geval is de plaats van handeling de Ridderzaal.   

Woensdag 7 juli: Handelingenkamer leeg

De Handelingenkamer is klaar voor de renovatie van het Binnenhof. Duizenden bezoekers hebben door de jaren heen deze bibliotheek, waar alle verslagen van vergaderingen van de Tweede Kamer werden opgeslagen, bezocht. De ruimte is inmiddels helemaal leeg. Alle boeken verhuizen mee naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Daar wordt alles opgeborgen in een archiefruimte die, bij elkaar opgeteld, twee kilometer lang is.

Dinsdag 6 juli: Vragenuur

Het voorlopig laatste Vragenuur aan het Binnenhof. Kamervoorzitter Vera Bergkamp staat samen met de Kamerleden even stil bij deze 'week van de laatste keren'. U kunt het Vragenuur terugzien via Debat Gemist.

Meer informatie