Commissies Digitale Zaken en Rijksuitgaven van start

Op woensdag 12 mei hadden de commissie voor Digitale Zaken en commissie voor de Rijksuitgaven hun eerste procedurevergaderingen. Deze eerste formele bijeenkomsten vormden de aftrap van de nieuwe Kamercommissies.

Ondervoorzitter Ockje Tellegen geeft de voorzittershamer aan fungerend commissievoorzitter Renske Leijten.

Overhandiging voorzittershamer

Tijdens de procedurevergadering was ondervoorzitter Ockje Tellegen aanwezig. Zij opende de vergadering en overhandigde de voorzittershamer aan Renske Leijten (SP), de fungerend commissievoorzitter voor Digitale Zaken, en Joost Sneller (D66). Hij nam Jaco Geurts (CDA) waar, de fungerend commissievoorzitter voor de Rijksuitgaven. De constituerende vergadering volgt later, net zoals de verkiezing van de voorzitter en ondervoorzitter.

Commissie voor Digitale Zaken

De commissie voor Digitale Zaken richt zich op de veelheid van ontwikkelingen en de gevolgen daarvan die zich aandienen door digitalisering en nieuwe technologieën. Zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, algoritmen, Big Data, robotica, quantumcomputers, Internet of Things en de cloud. De commissie heeft als doel overzicht te creëren en voor verbinding te zorgen in de behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen.

Commissie voor de Rijksuitgaven

De belangrijkste taak van de commissie voor de Rijksuitgaven is de behandeling van kwesties omtrent de rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid van de inning en besteding van collectieve middelen. Daarnaast adviseert en ondersteunt de commissie de Kamer en Kamercommissies bij de uitoefening van het budgetrecht en de financiële controle van de regering. In 2016 zijn de taken van de commissie voor de Rijksuitgaven overgedragen aan de commissie voor Financiën. In het herziene Reglement van Orde is de commissie voor de Rijksuitgaven heropgericht.