Zorgen over reorganisatie Nationale Politie

10 september 2015, debat - Met een herijkingsnota probeert minister Van der Steur (Veiligheid) de reorganisatie van de Nationale Politie weer op de rit te krijgen. Maar de oppositie is kritisch.

Per 1 januari 2013 zijn de bestaande 26 politiekorpsen vervangen door één Nationale Politie: een landelijk korps bestaande uit tien regionale eenheden, één landelijke eenheid en een landelijke concerndienst waarin de ondersteunende afdelingen zijn ondergebracht. De hiervoor noodzakelijke reorganisatie blijkt echter niet goed te lopen en gaat langer duren. Er is veel te weinig tijd genomen voor deze grote hervorming, stelt Berndsen (D66) vast. De afgang is compleet, vindt Bontes (GrBvK). Tellegen (VVD) is blij dat de minister zaken nu bijstuurt met een herijkingsnota. Maar Helder (PVV) mist nog steeds een duidelijke visie. En volgens Kooiman (SP) zijn de gestelde doelen niet concreet genoeg.

Veel vragen over de financiën

De reorganisatie gaat 230 miljoen meer kosten, zo heeft Van der Steur de Kamer laten weten. Maar waar wordt dat geld gevonden? Het moet ergens uit de begroting komen, stelt Oskam (CDA) vast. Bontes vreest dat de politie er zelf voor moet opdraaien. Het mag niet ten koste gaan van het op orde brengen van de basis, benadrukt Recourt (PvdA). Segers (ChristenUnie) vermoedt dat een greep wordt gedaan uit het eigen vermogen van de politie, maar volgens Berndsen is dat al verdampt door andere tegenvallers en bezuinigingen. De hogere reorganisatiekosten zijn verwerkt in de begroting voor 2016, antwoordt de minister, en worden gefinancierd uit meevallers.

Weinig vertrouwen in politietop

Doordat de veranderingen bij de politie de afgelopen jaren te veel top-down zijn doorgevoerd, betoogt Helder, is het vertrouwen in de leiding aangetast. Recourt benadrukt dat de reorganisatie alleen kans van slagen heeft als die van onderop, door de agent, wordt gesteund. De onrust en boosheid zijn groot, aldus Kooiman. Ook Van der Staaij (SGP) en Segers zijn geschrokken van de geluiden van de werkvloer. De korpsleiding moet zich inspannen om het vertrouwen te herstellen, erkent Van der Steur. Maar volgens Bontes is dat te laat: het is tijd om afscheid te nemen van die korpsleiding.

Norm voor wijkagenten niet gehaald

Wijkagenten zijn een belangrijk aanspreekpunt voor burgers en signaleren vaak als eerste problemen. Tellegen noemt hen "de ruggengraat van de politie". Het is daarom goed dat in de wet is vastgelegd dat er één wijkagent moet zijn per 5000 inwoners, zegt Oskam. Maar mede door de slecht lopende reorganisatie blijkt die norm niet te worden gehaald. De belofte over meer blauw op straat wordt niet waargemaakt, stelt Kooiman vast. Ook Helder en Van der Staaij zijn hierover teleurgesteld. De minister verwacht dat de norm wel wordt gehaald als in 2016 de herplaatsingen in het kader van de reorganisatie zijn afgerond.

De Kamer stemt 22 september over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.