Zorgen over lozen GenX in oppervlaktewater

14 maart 2018, debat - De aanwezigheid van GenX-stoffen in het oppervlaktewater en in de grond baart zorgen. De Kamer spreekt hierover met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

De GenX-technologie wordt gebruikt om coatings te maken, vooral voor antiaanbaklagen van pannen. Maar in het productieproces komen schadelijke stoffen vrij, zo bleek eerder bij de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. Ook in Brabant zijn de mogelijk kankerverwekkende GenX-stoffen in het oppervlaktewater aangetroffen. Waarschijnlijk gaat het daarbij om afnemers van Chemours.

Veiligheid oppervlakte- en drinkwater

Chemours loost al bijna 50 jaar chemische troep in ons milieu en ons lichaam, stelt Laçin (SP). Hij wil dat dit zo snel mogelijk stopt. Het bedrijf mag op basis van de afgegeven vergunning GenX-stoffen lozen, zegt minister Van Nieuwenhuizen. Maar het heeft volgens haar wel een zware zorgplicht om emissies zo veel mogelijk te voorkomen.

GenX staat op de lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen. Ga uit van het voorzorgprincipe, vraagt Kröger (GroenLinks), en verbied het uitstoten en lozen van GenX-stoffen. Uit ervaringen in de Verenigde Staten blijkt volgens haar dat het productieproces aangepast kan worden. Een emissieverbod is mogelijk als uit onderzoek blijkt dat het inderdaad een zeer gevaarlijke stof is, zegt minister Van Nieuwenhuizen.

"Veilig is heilig", zegt Sienot (D66). Hij pleit voor een intelligente, toekomstbestendige keten die de veiligheid van drinkwater waarborgt.

Rol provincie

De provincie is verantwoordelijk voor het afgeven van lozingsvergunningen. Kan het ministerie meer doen om de veiligheid van het (drink)water te waarborgen?, vraagt Ziengs (VVD). Er zijn te veel actoren (provincie, gemeenten, waterschappen) betrokken bij de vergunningverlening en de handhaving, vindt Van Aalst (PVV): leg het in handen van één instantie. De verschillende instanties werken goed met elkaar samen, benadrukt minister Van Nieuwenhuizen. Provincies gooien er volgens haar zeker niet met de pet naar.

De vervuiling met GenX-stoffen is een probleem dat provinciegrenzen overschrijdt, stelt Wassenberg (PvdD) vast. Hij pleit daarom voor een breed en diepgaand onderzoek door het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich onder andere richt op milieucriminalitei

De Kamer stemt op 20 maart over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist