Zorg goed voor de Waddenzee

5 juli 2017, debat - Dat het Waddengebied uniek is, daar is de Kamer het wel over eens. Maar over hoe daar in de toekomst mee moet worden omgesprongen lopen de meningen uiteen.

Het Waddengebied is bijzonder, uniek en dynamisch. Belangrijk voor trekvogels, toeristen en bewoners. Het staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO, zegt minister Kamp (Economische Zaken).

Er zijn wel zorgen over het Waddengebied. Volgens de Waddenvereniging dreigt de Waddenzee te "verdrinken" door de combinatie van bodemdaling en een stijgende zeespiegel. De Waddenzee moet beslist niet permanent onder water staan, want hij is juist zo bijzonder omdat hij ondiep is en regelmatig droog komt te liggen, zegt Van Eijs (D66).

De Vries (VVD) vindt weliswaar dat er zorgvuldig met het gebied moet worden omgegaan, maar pleit voor een balans tussen natuur en economie: mensen moeten er wel hun boterham kunnen verdienen.

Zout- en gaswinning

In de Waddenzee worden gas en zout gewonnen. Beckerman (SP) benadrukt dat er onzekerheid is over de impact van de winning. Cijfers laten echter wel zien dat de bodemdaling forser is dan verwacht.

Kamp vindt dat er geen probleem met de bodem is zolang de sedimentatie de daling kan bijhouden. Dan ontstaat er volgens hem geen schade voor de natuur. Elke vijf jaar wordt dit gemeten.

Van Tongeren (GroenLinks) benadrukt dat voor de bodemdaling veel meer naar de lange termijn gekeken moet worden omdat prognoses uit het verleden niet klopten.

Wassenberg (PvdD) wil de plannen voor gaswinning het liefst onmiddellijk stilleggen.

Graus (PVV) en Beckerman vinden dat er onafhankelijk onderzoek naar de bodemdaling nodig is.

NAM

De gaswinning in de Waddenzee wordt door de NAM uitgevoerd. Graus zegt weinig tot geen vertrouwen in de NAM meer te hebben vanwege de ervaringen in Groningen.

Mulder (CDA) vindt dat het Staatstoezicht op de Mijnen moet optreden als de NAM tekortschiet. Minister Kamp geeft aan dat het Staatstoezicht zijn conclusies zal trekken als het zijn onderzoek gedaan heeft.

Zeespiegelstijging

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, ook in de Waddenzee. Van Tongeren wil dat Kamp de scenario's van de zeespiegelstijging in het algemeen naast die van de Waddenzee legt. Die suggestie wil de minister meenemen.

De Kamer stemt op 6 juli over de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist