Wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen

21 november 2018, wetsvoorstel - De Kamer zet het debat met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) voort over een herziening van de regels voor de rijschoolbranche.

Op 27 september 2018 begon het debat over de update van de Wet rijonderricht motorrijtuigen. Over de meeste onderwerpen, zoals de verklaring omtrent het gedrag (vog) voor rijinstructeurs, waren de minister en de Kamer het snel eens. Maar dat gold niet voor de praktijkbegeleiding en daarom werd de tweede termijn van het debat uitgesteld.

Praktijkbegeleiding

Elke rijinstructeur krijgt eens in de vijf jaar praktijkbegeleiding. De minister wil dat een onvoldoende beoordeling uiteindelijk kan leiden tot intrekking van de lesbevoegdheid.

Intrekken van de lesbevoegdheid gaat Laçin (SP), Van Aalst (PVV), Sienot (D66) en Von Martels (CDA) te ver. Zij stellen voor om rijinstructeurs die een onvoldoende beoordeling krijgen, te verplichten om binnen een halfjaar opnieuw praktijkbegeleiding te volgen. De rijinstructeur kan blijven opgaan voor een herkansing zonder zijn instructiebevoegdheid te verliezen. Als de instructeur niet opgaat voor een herkansing, verliest hij zijn bevoegdheid wel.

Rijinstructeurs die niet aan de eisen voldoen, zouden geen les mogen geven aan jonge mensen die hun rijbewijs willen halen. Daarom maakt volgens Dijkstra (VVD) de aanpassing van Laçin, Van Aalst, Sienot en Von Martels de wet niet beter: er is dan geen harde sanctie om slechte rijinstructeurs te weren. Hij is voor het oorspronkelijke voorstel met daarbij een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen.

Ook Van Nieuwenhuizen vindt de aanpassing een "te zwak alternatief": het schiet te ver door de andere kant op. Maar Sienot (D66), Von Martels (CDA), Van Aalst (PVV) en Laçin (SP) denken dat kwaliteitsverbetering ook kan worden bereikt op andere manieren, zoals verplichte bijscholing, een kwaliteitsmonitor, een rijscholenregister en de eis dat een rijinstructeur vijf jaar een rijbewijs heeft.

De Kamer stemt op 27 november over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist