Wijziging van de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid

20 februari 2020, wetsvoorstel - Een evaluatie is aanleiding voor het aanpassen van de wet die de positie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid regelt. De Kamer debatteert hierover met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) richt zich op het verbeteren van de veiligheid en het voorkomen van ongevallen. De Onderzoeksraad opereert daarbij zelfstandig en onafhankelijk.

Alle woordvoerders benadrukken het belang van de OVV. Onafhankelijk onderzoek is belangrijk om te leren van onze fouten, betoogt Yesilgöz (VVD), zodat we die in de toekomst niet meer maken.

Benoeming leden

Leden van de Onderzoeksraad worden nu voor vier jaar benoemd. Minister Grapperhaus wil daar zes jaar van maken, zodat ze meer ervaring en expertise kunnen opbouwen met het verrichten van onderzoek. Maar Van Dam (CDA) houdt het liever op vier jaar: dat is een gebruikelijke termijn.

Streef bij het benoemen van leden naar evenredige deelname van vrouwen en personen uit etnische of culturele minderheidsgroepen, zo oppert Den Boer (D66). Er loopt onderzoek naar de benoeming van leden van zelfstandige bestuursorganen, zegt Grapperhaus. Het lijkt hem beter om de uitkomsten daarvan af te wachten.

Aanbevelingen

De minister van Justitie en Veiligheid laat het parlement jaarlijks weten welke aanbevelingen de OVV heeft gedaan, zo bepaalt de wet. Voor de onafhankelijkheid, transparantie en democratische controle is het beter dat de OVV rechtstreeks aan het parlement gaat rapporteren over onderzoeksresultaten en adviezen, vinden Den Boer (D66) en Buitenweg (GroenLinks).

De Onderzoeksraad is onafhankelijk maar valt wel onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en Veiligheid, benadrukt Grapperhaus. Daarom is het volgens hem logisch dat OVV-rapporten via de minister naar de Kamer gaan.

Openbare orde

Moet de OVV ook onderzoek kunnen doen naar voorvallen die te maken hebben met verstoringen van de openbare orde? Buitenweg (GroenLinks) vindt van wel en wil dit in de wet regelen. Daarbij zondert ze wel de organisatie van de handhaving uit.

De Raad van State vindt het geen goed idee om de OVV onderzoek te laten doen naar de openbare orde, zegt Grapperhaus, vooral omdat het een lokale verantwoordelijkheid is. Hij wil dit punt daarom niet in de wet opnemen, maar is wel van plan om het te bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Reactietermijn

Bestuursorganen moeten nu binnen een halfjaar reageren op aanbevelingen van de OVV, niet-bestuursorganen binnen een jaar. Van Dam (CDA) stelt voor om dit gelijk te trekken en vast te stellen op een halfjaar. De minister heeft daar geen bezwaar tegen.

De Kamer stemt op 3 maart over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist