Wijziging van de Kieswet

15 november 2018, wetsvoorstellen - Elektronische openbaarmaking van processen-verbaal, eenvoudiger stemmen in het buitenland en extra zetels in het Europees Parlement. Met wijzigingen van de Kieswet regelt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) deze kwesties.

Het kiezen van onze volksvertegenwoordigers vormt het fundament van onze democratie. Aldus verwoordt Van Gent (VVD) het belang van de Kieswet. Hij steunt de wijzigingen die de minister voorstelt.

Openbaarmaking processen-verbaal

De processen-verbaal van de stembureaus moeten voortaan bij alle verkiezingen per gemeente elektronisch openbaar worden gemaakt. De bedoeling is dat het verkiezingsproces zo transparanter wordt. Bosma (PVV) is blij dat zijn motie hierover nu wordt uitgevoerd: hulde aan de minister!

Een mooie stap vooruit, zo noemt Den Boer (D66) de openbaarmaking van de processen-verbaal. Maar is het wel nodig om daarmee ook de namen van de leden van de stembureaus openbaar te maken? Zij vervullen een publieke functie, antwoordt de minister, en dus is het belangrijk voor de transparantie.

Het is goed dat we door de openbaarmaking kunnen zien of er fouten worden gemaakt bij het tellen van de stemmen, zegt Van Raak (SP), maar die kunnen niet altijd meer hersteld worden. Daarom wil hij dat er opnieuw gekeken wordt naar het elektronisch tellen van stembiljetten.

Stemmen in buitenland

Het moet makkelijker worden voor Nederlanders in het buitenland om te stemmen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. De minister wil daarom bestaande belemmeringen wegnemen. Zo vervalt de verplichting om de oranje retourenveloppe te gebruiken. Ook wordt het mogelijk om briefstembureaus in te stellen bij grensgemeenten.

Özütok (GroenLinks) begrijpt de wens om het makkelijker te maken om in het buitenland te stemmen. Maar er moet volgens haar wel een goed evenwicht zijn tussen de toegankelijkheid en de integriteit van het stemproces. Daarom vraagt zij om een goede evaluatie. We moeten voorkomen dat iemand op twee manieren zijn stem uitbrengt, zegt Bisschop (SGP).

Extra zetels Europees Parlement

Nederland heeft nu 26 zetels in het Europees Parlement. Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, komen daar 3 zetels bij. Maar hoe worden die verdeeld wanneer de brexit pas na de Europese verkiezingen van 23 mei 2019 plaatsvindt?

Tot nu toe kunnen partijen die de kiesdrempel bij de verkiezingen niet hebben gehaald, geen aanspraak maken op extra toegekende EP-zetels. De minister stelt voor om dit te veranderen. Voortaan wordt de kiesdrempel opnieuw berekend op basis van het hogere aantal zetels.

Het Europees Parlement is noch Europees noch een parlement, zegt Bosma (PVV). Hij pleit daarom voor afschaffing van dit instituut.

De Kamer stemt op 20 november over de wetsvoorstellen en de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist