Wijziging van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet

11 december 2018, wetsvoorstel - Met een aantal wetswijzigingen zet minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in op meer samenwerking tussen gemeenten en minder administratieve lasten voor zorgverleners.

Met de invoering van de Jeugdwet en aanpassingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet, heeft het vorige kabinet een aantal taken op het gebied van zorg en ondersteuning gedecentraliseerd. Dat betekent dat sinds 2015 gemeenten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering hiervan.

Hoewel het stelsel nu gedecentraliseerd is, blijft minister De Jonge ervoor verantwoordelijk dat het geheel goed functioneert. Daarom komt hij met een wetswijziging om gemeenten te kunnen dwingen tot regionale samenwerking en om de administratieve lasten voor zorgaanbieders terug te dringen.

Verplichte samenwerking

Bij het inkopen en organiseren van zorg trekken gemeenten vaak op in regionale samenwerkingsverbanden. Dat is goedkoper en solidair, benadrukt Peters (CDA): zo wordt gegarandeerd dat ook in kleinere gemeenten de juiste zorg beschikbaar is.

De minister heeft de mogelijkheid om in uiterste gevallen gemeenten te dwingen tot samenwerking. Een noodzakelijke stok achter de deur, oordeelt Bergkamp (D66). Tielen (VVD) heeft bedenkingen bij het gebruik van dwang, maar denkt wel dat de mogelijkheid van zo'n ingreep gemeenten in de juiste richting duwt.

Waarom stelt de minister nu voor om deze bevoegdheid permanent te maken, wil Ellemeet (GroenLinks) weten. In de huidige Jeugdwet bestaat die mogelijkheid namelijk al, maar met een tijdelijk karakter. De Jonge antwoordt dat hij ook in de toekomst een wettelijk basis wil hebben om te voorkomen dat bijvoorbeeld specialistische zorg aan jongeren niet meer geleverd kan worden in een regio.

Hijink (SP) vreest dat een verplichting tot samenwerking contraproductief kan werken: gaat de nadruk dan niet liggen op grootschaligheid en efficiƫntie, terwijl we zorg juist kleinschalig en dichtbij willen organiseren?

Administratieve lasten

Zorgaanbieders die met meerdere gemeentes werken, hebben vaak te maken met allerlei verschillende administratieve eisen en systemen. Daarom zijn alle woordvoerders blij dat de minister deze lasten wil verminderen door meer uniformering in de verantwoordingsmethodiek en financieringsmodellen.

Hijink (SP) en Ellemeet (GroenLinks) willen dat de minister nog veel verder gaat met het terugdringen van de administratieve lasten, bijvoorbeeld door te stoppen met de aanbestedingsprocedures. Bergkamp (D66) hoopt dat er ook nog afspraken over collectief opdrachtgeverschap gemaakt kunnen worden tussen gemeenten en de zorgsector.

De minister erkent dat er nog meer moet gebeuren om de administratieve lasten te verlagen. Dit wetsvoorstel is daarvoor geen panacee, zegt hij, maar in alle nuchterheid bekeken is het hopelijk wel een hulpmiddel.

De Kamer stemt op 18 december over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist