Wettelijke regeling energie- en watervoorziening BES-eilanden

12 november 2015, wetsvoorstel – Een betrouwbare, duurzame en betaalbare elektriciteits- en drinkwatervoorziening op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden). Dit willen de ministers Kamp (Economische Zaken) en Schultz (Infrastructuur) bereiken met hun wetsvoorstel.

Drinkwater en elektriciteit zijn van groot belang voor de volksgezondheid, het welzijn en de welvaart van de bevolking op de BES-eilanden, die sinds 2010 "openbare lichamen" ofwel "bijzondere gemeenten" van Nederland zijn. De kosten zijn relatief hoog, vooral door de kleine schaal, het landschap en het gebrek aan schoon drinkwater. Hulp uit Europees Nederland is nodig, zegt Mulder (CDA). Van Laar (PvdA) wijst op de grote problemen met de drinkwatervoorziening op Saba en Sint-Eustatius. Voor Klever (PVV) zijn de eilanden vooral "een blok aan het been".

Netwerken op BES-eilanden gesubsidieerd

Nederland subsidieert de elektriciteitsnetwerken op de BES-eilanden met 6 miljoen dollar en de watervoorziening met 2 miljoen dollar per jaar. Maar de inwoners geven nog steeds een relatief groot deel van hun inkomen uit aan elektriciteit en water, benadrukt Van Laar, die wijst op de groeiende armoede op de eilanden. De subsidie is echter niet bedoeld om inkomenspolitiek te voeren, benadrukt Visser (VVD). Zij vraagt net als Mulder naar de afbouw van de subsidie. De bedoeling is dat die in de loop der jaren daalt, zegt Schultz. Klever vindt subsidiëring überhaupt onnodig, omdat de energierekening gemiddeld lager is dan in Europees Nederland.

Verduurzaming energievoorziening is belangrijk

De energievoorziening op de BES-eilanden draait nu voor een groot deel op diesel en stookolie. Dit zijn relatief dure energiebronnen, omdat ze met kleine schepen naar de eilanden moeten worden vervoerd. Van Laar, Mulder en Visser vragen daarom naar de mogelijkheden om energie op te wekken met alternatieve energiebronnen, zoals biomassa, geothermie, zonnecollectoren en windmolens. Volgens de minister gebeurt er heel veel om de energievoorziening te verduurzamen, maar daarbij mag de betaalbaarheid niet uit het oog worden verloren.

 De Kamer stemt 17 november over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.