Wetsvoorstel om zwijgbedingen jeugdzorg, zorg en ondersteuning nietig te verklaren (afronding)

24 mei 2022, wetsvoorstel - De Kamer rondt het debat af over het wetsvoorstel om zwijgbedingen in jeugdzorg, zorg en ondersteuning nietig te verklaren. Minister Helder (Langdurige Zorg) en staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reageren op een aantal aanvullende vragen.

De behandeling van het wetsvoorstel vond plaats op 20 april. Minister Helder stuurde na dat debat een brief over de toezeggingen die zij in dat debat had gedaan. Die brief is voor Kwint (SP) en Westerveld (GroenLinks) reden om een aantal aanvullende vragen te stellen.

Definities

Wat is de precieze inhoud van het woord "zwijgbeding"? Westerveld (GroenLinks) vraagt zich af of ook mondelinge afspraken geldig zullen zijn. Iedere vorm van afspraak over zwijgen is nietig, reageert minister Helder.

Wat betekent het introduceren van het begrip "incident" in de Jeugdwet, vraagt Westerveld (GroenLinks). Een incident wordt gedefinieerd als een "niet-beoogde onverwachte gebeurtenis", constateert Kwint (SP). Daarvan is bijvoorbeeld bij seksueel misbruik geen sprake. Welke gevolgen heeft dat? Hij vreest dat mensen in kwetsbare posities genoodzaakt worden om rechtszaken aan te spannen.

Seksueel misbruik is altijd een calamiteit, reageert staatssecretaris Van Ooijen, en moet onverwijld bij de inspectie worden gemeld. Hij erkent dat het begrip "incident" nieuw is in de Jeugdwet, maar het staat al wel in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Hij wijst erop dat het begrip enkel en alleen wordt geïntroduceerd in relatie tot de nietigheid van zwijgbedingen.

De Kamer sprak eerder op 20 april over het wetsvoorstel. Zij stemt op 31 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: