Wetsvoorstel om de productiebeperking voor kolencentrales in te trekken

15 februari 2024, wetsvoorstel – Het kabinet wil de productiebeperking die kolencentrales is opgelegd met terugwerkende kracht intrekken. De Kamer debatteert hierover met minister Jetten (Klimaat en Energie).

In 2022 werd een productiebeperking voor kolencentrales ingesteld om de CO2-uitstoot te reduceren en klimaatdoelen te behalen. Vanwege de energiecrisis, die ontstond door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en de afhankelijkheid van Russisch gas, werd de productiebeperking opgeheven. Zo kon elektriciteit door kolencentrales worden geproduceerd.

Klimaatdoelen

Het intrekken van de productiebeperking van kolencentrales vindt Kröger (GroenLinks-PvdA) een pijnlijke stap. Klimaatmaatregelen mogen niet als eerste overboord worden gegooid. Daarom wil zij dat de productiebeperking opnieuw ingesteld kan worden wanneer klimaatdoelen niet gehaald dreigen te worden.

Deze stok achter de deur is niet nodig, stelt minister Jetten, omdat ook zonder de productiebeperking klimaat- en CO2-reductiedoelen kunnen worden behaald.

Teunissen (PvdD) vindt het zorgelijk dat kolencentrales willen overstappen op biomassa. Biomassa leidt volgens haar tot grootschalige natuurvernietiging en meer uitstoot. Zij pleit ervoor dat kolencentrales na 2030 niet in biomassa mogen investeren.

Het gaat om een beperkte inzet van biomassa, reageert de minister. Hij meent dat de inzet van biomassa kan helpen om klimaatdoelen te halen, zolang dit duurzaam gebeurt.

Leveringszekerheid

Leveringszekerheid is belangrijk, benadrukt Postma (NSC). Zij vraagt zich af of met deze wet kolencentrales sowieso zullen bijstoken, of alleen in geval van nood. Erkens (VVD) wil dat er plannen worden gemaakt voor de leveringszekerheid na 2030, omdat kolencentrales dan moeten stoppen met het gebruik van steenkool. Hij vraagt of kolencentrales dan worden afgebroken of worden omgebouwd naar een duurzaam alternatief.

Het is aan kolencentrales zelf om te bepalen of ze na 2030 elektriciteit willen blijven produceren, antwoordt minister Jetten. Volgens hem zijn het logische locaties en is herontwikkeling bijvoorbeeld mogelijk door het gebruik van biomassa.

Nadeelcompensatie

Kolencentrales hebben miljoenen aan nadeelcompensatie ontvangen vanwege de productiebeperking, stelt Grinwis (ChristenUnie, mede namens CDA). Hij wil voorkomen dat de sluiting van kolencentrales in 2030 weer leidt tot zo'n hoge vergoeding.

Er is kritisch gekeken naar de hoogte van deze compensatie, meent Jetten. Hij geeft aan dat de sluiting in 2030 zo ver van tevoren is aangekondigd dat de kosten die hiermee gepaard gaan onder het ondernemersrisico vallen.

Zonder werknemers is er geen energie en geen energietransitie, benadrukt Beckerman (SP). Zij wil zekerheid en financiële ondersteuning voor de werknemers van kolencentrales en vraagt de minister een kolenfonds uit te werken.

De minister beaamt dat er oog moet zijn voor het werknemersbelang. Hiervoor heeft hij tot 2030 22 miljoen euro gereserveerd.

De Kamer stemt op 27 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct