Wet werk en zekerheid moet flexwerkers bescherming bieden

16 april 2015, debat - De Kamer wil bescherming van flexwerkers, voor en na de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid. Iedereen moet naar die bedoeling van de wet handelen, antwoordt minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De Wet werk en zekerheid (Wwz), die voortkomt uit het in april 2013 gesloten sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners, moet onder meer de positie van flexwerkers verbeteren. Zij mogen niet steeds ontslagen en weer aangenomen worden. Als een werkgever na twee jaar een werknemer met een tijdelijk contract ontslaat, moet hij hem na 1 juli 2015, de ingangsdatum van de wet, een "transitievergoeding" betalen. ING was in het nieuws als een bedrijf dat hierop vooruitloopt door tijdelijke contracten niet meer te verlengen. En dit zou ook bij de overheid zelf gebeuren.

Is het probleem structureel?

Vermeij (PvdA), Mulder (VVD) en Heerma (CDA) willen weten of het een probleem in de aanloop naar de nieuwe wet of een structureel probleem is. Karabulut (SP) meent dat flexwerkers gewoon veel duurder moeten worden. Met goedkope flexwerkers blijft het probleem volgens haar bestaan. Voor Van Weyenberg (D66) ligt de oplossing in het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. De Graaf (PVV) ziet lastenverlichting als een structurele oplossing. Flexibiliteit hoort bij de moderne economie, vindt Asscher, maar de Wwz moet "doorgeschoten flex" tegengaan. Het is volgens hem voorbarig om nu al te zeggen dat er een structureel probleem is.

De overheid moet wel het goede voorbeeld geven

Het "dumpen van flexkrachten" (Karabulut) gebeurt ook bij de overheid. Een schande, volgens Schouten (ChristenUnie). Het valt Van Weyenberg en Heerma op dat de toon van de minister over dit overheidsgedrag "zalvender" is dan over de ING-praktijk. Asscher belooft om daarin een volgende keer "strakker en scherper" te zijn. De lat moet voor de overheid even hoog liggen, vindt Van Weyenberg. "Practice what you preach", in de woorden van Vermeij. Een terechte oproep, aldus de minister. Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig, maar daaraan wordt al wel gewerkt.

Voer de wet naar letter én geest uit

Vrijwel alle woordvoerders spreken uit dat werkgevers, ook de overheid, naar de letter én de geest van de wet moeten handelen. De geest van de Wwz is volgens Asscher: bij structureel werk moeten tijdelijke werknemers niet steeds door andere tijdelijke werknemers worden vervangen. Hij zegt toe de vinger aan de pols te houden, maar gaat niet mee in het verzoek van Van Ojik (GroenLinks) om speciaal de omgang met de transitievergoeding te evalueren. Als blijkt dat niet naar de geest van de wet wordt gehandeld, dan moet de minister eventueel de wet wijzigen, zegt Heerma. Karabulut wil dat laatste sowieso, maar daartoe is Asscher niet bereid.

De Kamer stemt op 21 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.