Wet uitvoering verordening identiteitskaarten

26 mei 2021, wetsvoorstel – De Kamer debatteert met staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over de Europese verordening die de veiligheidseisen voor nationale identiteitskaarten en verblijfsdocumenten aanscherpt.

Met de Europese verordening moeten de verschillen in beveiliging van nationale identiteitskaarten en verblijfsdocumenten verdwijnen, zodat fraude moeilijker wordt. Dit is belangrijk voor de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

Voor Nederland gaat het om relatief beperkte aanpassingen, zegt staatssecretaris Knops. In vergelijking met sommige andere EU-landen is de beveiliging van identiteitskaarten in ons land al op een hoog niveau.

Vingerafdrukken

Op nieuwe identiteitskaarten zullen ook vingerafdrukken worden opgeslagen. Van Ginneken (D66) heeft daar twijfels over. Is het opslaan van vingerafdrukken of andere biometrische gegevens niet een te grote inbreuk op de privacy? Ook Van Dijk (CDA) vraagt daarnaar. Verder vreest zij dat paspoorten duurder zullen worden door het afnemen van vingerafdrukken.

De vingerafdrukken worden alleen opgeslagen op de identiteitskaarten zelf, benadrukt de staatssecretaris: er komt geen centrale opslag. De kosten voor het afnemen van vingerafdrukken, €3,55, zullen worden doorberekend in de leges.

Rajkowski (VVD) wijst erop dat het bij ouderen of mensen met een aandoening als hyperhydrosis (overmatig zweten) vaak lastig of onmogelijk is om vingerafdrukken af te nemen. Hoe zorgen we ervoor dat zij wel een paspoort kunnen krijgen?

Als er tijdelijk geen vingerafdrukken kunnen worden afgenomen, krijgt men volgens de staatssecretaris een document voor een jaar. Indien duidelijk is dat het definitief niet kan, krijgt iemand gewoon een document voor tien jaar.

Zelf ophalen

Om fraude te voorkomen moet voortaan iedereen een nieuwe identiteitskaart persoonlijk afhalen. Van der Plas (BBB) wil dat er, net als nu, een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die dit door ziekte of invaliditeit niet kunnen.

Als er een goede reden is, zegt Knops, kan een ambtenaar van de gemeente bij iemand langsgaan. Zorg dan wel voor de garantie dat dit in elke gemeente mogelijk is, vraagt Van der Plas, zonder drempels of bureaucratie.

Geslachtsvermelding

De regering heeft besloten om te stoppen met onnodige geslachtsregistratie, zegt staatssecretaris Knops, ook in het licht van maatschappelijke opvattingen daarover. In de loop van komend jaar verdwijnt de vermelding van het geslacht daarom uit het paspoort.

Over het schrappen van de geslachtsvermelding is nooit een debat gevoerd in de Kamer, stelt Bosma (PVV) vast. Hij hekelt het "gendergedram" en de "naargeestige genderideologie" die tot dit besluit hebben geleid.

De Kamer stemt op 1 juni over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Zie ook