Wet regels vervolgfuncties bewindspersonen

21 mei 2025, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt een wetsvoorstel van minister Uitermark (Binnenlandse Zaken) dat regels stelt voor het aanvaarden van vervolgfuncties door oud-bewindspersonen.

Een minister van Infrastructuur en Waterstaat die kort daarna voor de energielobby gaat werken of een Defensiestaatssecretaris die naar een bedrijf vertrekt dat ook voor de JSF lobbyt? Dat heeft veel weg van belangenverstrengeling en dat schuurt, vinden Kamer en kabinet.

Er bestond al wel een soort afspraak om dit soort situaties tegen te gaan, maar het is goed er met dit wetsvoorstel nu eindelijk een wettelijke grondslag voor komt, vindt Sneller (D66). Dat is volgens hem nodig om het vertrouwen in de politiek te herwinnen.

Integriteit

De samenleving stelt hoge eisen aan de integriteit van bewindspersonen, niet alleen tijdens de uitoefening van het ambt maar ook na afloop daarvan, vindt Koekoek (Volt). Daarom zou een oud-bewindspersoon niet zomaar elke volgende functie of commerciƫle opdracht mogen aanvaarden.

Chakor (GroenLinks-PvdA) wijst op de conclusie die ook de Europese anticorruptiewaakhond GRECO trekt, namelijk dat er in Nederland tot nu toe niet voldoende maatregelen zijn om belangenverstrengeling tegen te gaan bij oud-bewindspersonen. Wat haar betreft zou er veel meer transparantie moeten zijn.

Baudet (FVD) is van plan het wetsvoorstel te steunen, maar vind het ook een schijnoplossing. Het probleem van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek is volgens hem een algemeen menselijk probleem en "dat los je niet op met een paar regeltjes".

Afkoelperiode

In het wetsvoorstel zitten een zogeheten afkoelperiode en een draaideurverbod voor oud-bewindspersonen. Ook wordt het nu al geldende lobbyverbod verbreed. Na ontslag mogen oud-bewindspersonen twee jaar lang geen lobbycontact hebben met ambtenaren. Deen (PVV) stelt voor die periode tot vier jaar op te rekken.

Sanctie

Verschillende woordvoerders willen de wet liefst nog wat strenger maken. Er zitten namelijk geen sancties in de wet, concludeert Van Nispen (SP). Dus wat gebeurt er als iemand zich er niet aan houdt?

Van Waveren (NSC) stelt voor een boete op te leggen bij overtreding van de wet. Al ziet hij ook het risico dat sommige commerciƫle bedrijven die boete dan gewoon zullen betalen.

Buijsse (VVD) vindt het een goed wetsvoorstel, maar waarschuwt wel: als we de wet nog strenger maken, dan zou dat ertoe kunnen leiden dat mensen terugschrikken voor de functie van bewindspersoon, waardoor het moeilijk wordt daar mensen voor te vinden.

De minister zal op een later moment reageren op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.