Wet provinciale inbesteding vervoerconcessies, eerste termijn Kamer

1 juli 2025, initiatiefwetsvoorstel – De Kamer debatteert over een wetsvoorstel van initiatiefnemers De Hoop (GroenLinks-PvdA) en Van Dijk (NSC) dat het regionaal vervoer betaalbaar en open moet houden.

In gebieden waar weinig mensen met het openbaar vervoer reizen, is het niet winstgevend om bussen te laten rijden. Dat betekent fors duurdere kaartjes of het schrappen van lijnen. Het initiatiefwetsvoorstel maken het voor provincies mogelijk om zelf een ov-bedrijf op te richten. Dat heet inbesteden. Dan hoeven zij dit niet uit te besteden aan een aanbieder die winst moet maken.

Minder aanbod

Het gaat niet goed met het ov, stelt Grinwis (ChristenUnie) vast. Bushaltes verdwijnen, prijzen rijzen de pan uit en sommige dorpen hebben helemaal geen verbinding meer, somt hij op, ondanks de kabinetsbelofte van meer bussen tussen dorpen.

Bushoff (GroenLinks-PvdA) wijst erop dat er in de afgelopen jaren zo'n 1.500 bushaltes verdwenen, met name op het platteland. En het aanbod wordt steeds onbetaalbaarder. Hij ziet in het voorstel een goede beweging van privatisering naar meer publieke regie.

Van Kent (SP) benadrukt dat het kabinet meer openbaar vervoer in de regio beloofde. Hoe gaat de staatssecretaris de zojuist aangenomen motie uitvoeren om de bezuinigingen op het ov terug te draaien?

In tijden waarin minder te besteden is, zal het openbaar vervoer dit helaas ook merken, zegt Boutkan (PVV). Aan de investeringen die nodig zijn vanwege duurzaamheidseisen hangt nogal een prijskaartje, schetst de PVV'er. Is dat wel realistisch?

Marktfalen

Soms meldt geen enkel vervoersbedrijf zich bij een aanbesteding. Bij zulk marktfalen kan de provincie nu geen eigen vervoersbedrijf opzetten. Dat is gek, vindt Soepboer (NSC), want het mag van Europa en gebeurt in de grote steden al.

Stoffer (SGP) omarmt het voorstel, maar het is niet het ei van Columbus, denkt hij. Een overheidsbedrijf zal meer aan het publieke belang denken, maar het kan ook duur uitpakken, waarschuwt hij.

Er wordt gesproken over marktfalen, zegt Veltman (VVD), maar vaak zit de aanbesteding niet goed in elkaar. Omdat overheidsbudgetten schaars zijn moeten er scherpe keuzes gemaakt worden, denkt zij. Zij verwacht dat private partijen het budget efficiënter zullen inzetten en meer zullen leveren.

De initiatiefnemers en staatssecretaris Aartsen (Openbaar Vervoer en Milieu) reageren op een later moment op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct