Wet maximering huurverhogingen

3 april 2024, wetsvoorstel – De Kamer spreekt met minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel om huurverhogingen in de vrije huursector binnen de perken te houden.

Oud-Kamerlid Nijboer (PvdA) was de initiatiefnemer van een tijdelijke wet die te grote huurstijgingen voorkomt. De Jonge wil die tijdelijke wet met drie jaar verlengen. Door een "gierende schaarste" aan huurwoningen, zegt de minister, stijgen de huren soms excessief. De wet stelt een maximum aan de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huursector.

Basis voor huurstijging

Moet een huurverhoging gebaseerd worden op de inflatie of de stijging van de cao-lonen? In de huidige wet kan gekozen worden voor de laagste van die twee: inflatie of cao-loonstijging. De Hoop (GroenLinks-PvdA) wil dat zo houden. Ook Welzijn (NSC) lijkt dat het beste omdat er onverwachte dingen in de wereld kunnen gebeuren, zoals de afgelopen jaren het geval was.

De Jonge kiest de cao-loonontwikkeling als basis. Voor huurders geeft dat zekerheid en voor verhuurders maakt het op de lange termijn heel weinig uit, stelt de minister. Madlener (PVV) zou graag zien dat alleen de inflatie als basis wordt gekozen. De minister vreest dat de Eerste Kamer daar niet mee akkoord zal gaan, of dat het anders bij de rechter aangevochten zal worden.

Verjaringstermijn

Een verhuurder kan ervoor kiezen de wettelijk toegestane huurverhoging niet toe te passen. Onder de huidige regelgeving kan de huur alsnog tot vijf jaar na dato verhoogd worden. De minister stelt voor dat een verhuurder in ieder geval jaarlijks moet berichten of hij gaat verhogen of niet.

Tot vijf jaar terug een huurverhoging opeisen, kan echt niet, vindt Vedder (CDA). Zij sluit zich aan bij een voorstel van ChristenUnie, GroenLinks-PvdA en NSC om de verjaringstermijn te verkorten naar maximaal twee jaar. De minister noemt dat "eigenlijk wel fair".

Drie of vijf jaar

De huidige tijdelijke wet loopt af op 1 mei 2024. Daarom moet er nu snel een verlenging komen, benadrukt de minister. Grinwis (ChristenUnie) pleit voor een verlenging van vijf jaar, want "over drie jaar is de krapte op de huurmarkt echt nog niet voorbij".

Balans

De Groot (VVD) wijst op een "stapeling van wetten" die over de huurmarkt gaan. Hij waarschuwt dat woningen verhuren wel interessant moet blijven voor verhuurders. Ook Paternotte (D66) pleit voor een zekere voorspelbaarheid voor verhuurders, vooral omdat de huurders daar uiteindelijk bij gebaat zijn.

Keijzer (BBB, mede namens SGP) richt zich vooral op de oorzaken van de huurstijgingen. Zij wil het aanbod van woningen vergroten en de vraag ernaar verminderen.

Beckerman (SP) vraagt zich af waarom de Kamer het überhaupt over huurverhogingen heeft. Volgens haar is er een meerderheid voor het bevriezen of zelfs verlagen van de huren.

De Kamer stemt op 9 april over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.