Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES
15 mei 2025, wetsvoorstel - Het kabinet wil dat alle inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba een burgerservicenummer krijgen. De Kamer debatteert met staatssecretaris Szabó (Koninkrijksrelaties) over het wetsvoorstel dat dit moet regelen.
Inwoners van Caribisch Nederland moeten meestal naar een loket voor overheidszaken, omdat ze geen bsn hebben en ze daardoor geen toegang hebben tot digitale diensten zoals DigiD. Het is de bedoeling dat alle geregistreerde inwoners met de invoering van het bsn zaken met de overheid online en veilig kunnen regelen. In het Europese deel van Nederland kan dat al.
Digitale gelijkwaardigheid
De bsn-invoering is een noodzakelijke stap naar digitale gelijkwaardigheid tussen Europees en Caribisch Nederland, vindt Bruyning (NSC). Het ontbreken van een bsn zou wat haar betreft een "belemmering van de burgerrechten" betekenen.
Mensen zonder bsn kunnen ook straks gebruikmaken van voorzieningen als onderwijs en zorg, reageert Szabó. Het hebben van een bsn is daarvoor geen vereiste en geeft geen extra rechten.
Zorg en onderwijs
De wet regelt nu alleen het gebruik van het bsn door de overheid. Wat is ervoor nodig om het bsn ook te kunnen gebruiken in bijvoorbeeld de zorg en onderwijs, wil Buijsse (VVD) weten.
De staatssecretaris vindt het belangrijk dat inwoners van de BES-eilanden hun bsn ook in andere sectoren kunnen gebruiken, maar het kost tijd om dit te regelen. Het ministerie van Volksgezondheid informeert de Kamer eind juni over de benodigde stappen voor het gebruik van het bsn in de zorg.
Toegankelijkheid
Niet iedereen is even digitaal vaardig of heeft toegang tot internet, benadrukt Ceder (ChristenUnie). Hij vindt dat deze mensen actief geholpen moeten worden en dat er altijd een fysiek loket open moet blijven.
In de voorlichting over het bsn wordt rekening gehouden met de diversiteit van de inwoners, antwoordt Szabó: de informatie is begrijpelijk en meertalig, online en offline. Hiernaast blijft er een fysiek loket beschikbaar en zet het kabinet in op het vergroten van de digitale vaardigheden op de BES-eilanden.
Cyberveiligheid
De BES-eilanden vormen in de ogen van Valize (PVV) de "zwakste schakel" in het Koninkrijk op het gebied van cyberveiligheid. Hij vreest dat statelijke actoren via de digitale infrastructuur op de BES-eilanden straks kunnen doordringen tot Nederlandse systemen. Hoe reëel is dat gevaar, vraagt hij.
Het wetsvoorstel introduceert geen nieuwe cyberrisico's, stelt de staatssecretaris. Hij verwacht dan ook niet dat door invoering van het bsn statelijke actoren via de digitale infrastructuur kunnen doordringen tot systemen in Europees Nederland. Wel blijft hij oog houden voor de digitale weerbaarheid op de BES-eilanden.
Het bsn wordt niet op de ID-kaart van inwoners van Caribisch Nederland vermeld. Een slecht plan, vindt White (GroenLinks-PvdA): het nummer moet zichtbaar en vindbaar zijn. Volgens hem mogen veiligheidsrisico's geen reden zijn om het bsn op de ID-kaart weg te laten en moet de overheid de cyberveiligheid gewoon op orde brengen.
Szabó ziet een risico dat het bsn door veelvuldig kopiëren terechtkomt bij organisaties die het nummer niet mogen verwerken. De ID-kaart BES kent ook niet dezelfde beveiligingsniveaus als de Nederlandse ID-kaart of het Nederlandse paspoort. Daarom acht hij het nu niet verstandig om het bsn op de ID-kaart te zetten.
De Kamer stemt op 20 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.