Wet franchise besproken

9 juni 2020, wetsvoorstel - Een nieuwe wet moet de verhoudingen tussen franchiseondernemers beter vastleggen. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) bespreekt haar voorstel met de Kamer.

Een franchisenemer onderneemt volgens een formule die de franchisegever bezit. Daardoor is er altijd sprake van ongelijkheid tussen franchisenemer en franchisegever, legt Keijzer uit. "Eerlijk ondernemen en beter samenwerken" door heldere en eerlijke afspraken is daarom het doel van haar wetsvoorstel.

Machtsverhoudingen

Alle woordvoerders verwelkomen de poging van het kabinet om de machtsverhoudingen op de franchisemarkt in balans te brengen. Want de scheve machtsverhoudingen konden leiden tot excessen, zoals wurgcontracten of oneerlijke concurrentie door eigen vestigingen van de franchisegever. Nederland telt ongeveer 870 franchiseformules, met in totaal ruim 34.200 vestigingen en zo’n 375.000 werknemers.

Moorlag (PvdA) vindt het mooi om brede consensus voor wetgeving te zien, nadat zelfregulering in de sector niet voldoende tot stand kwam. Eindelijk komt er een juridische verankering van de belangen van franchisenemers, verzucht Graus (PVV). Hij sprak in de afgelopen tien jaar met veel franchisenemers die in de knel zaten.

Palland (CDA) vraagt aandacht voor de omgekeerde situatie: franchisenemers met hoge omzetten en veel macht tegenover een franchisegever die alleen over een formule beschikt. Moet er geen maximum aan de omvang van een franchisenemer zitten? Maar Keijzer is niet van plan om die bij wet vast te leggen.

Open normen

Met de wet wil Keijzer goede afspraken tussen ondernemers bevorderen, maar haar voorstel legt niet precies vast hoe die afspraken eruit moeten zien.

Goed dat de wet open normen kent, vindt Aartsen (VVD), want de situatie in de ondernemerspraktijk is vele malen diverser dan wij in Den Haag kunnen bedenken.

Van der Lee (GroenLinks) roept wel op om de wet op tijd te evalueren, want open normen kunnen onbedoelde effecten hebben.

Onderzoeksverplichting

De wet stelt dat franchisenemers verplicht zijn om de overeenkomst die ze aangaan te onderzoeken. Alkaya (SP) wil weten hoever die onderzoeksplicht gaat. Wat moet een, vaak kleine, ondernemer doen om geen problemen te krijgen?

Je mag verwachten dat een franchisenemer zich verdiept in de formule waarvoor hij tekent en daarover kritische vragen stelt aan de franchisegever, vindt Keijzer. Het niet nakomen van de onderzoeksplicht komt voor rekening en risico van de franchisenemer.

De Kamer stemt op 16 juni over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook: