Wet Defensiematerieelbegrotingsfonds

20 april 2020, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt met minister Bijleveld (Defensie) een wet waarmee het Defensiematerieelbegrotingsfonds wordt opgericht. Uitgaven aan Defensiematerieel moeten daardoor voorspelbaarder en schokbestendiger worden.

Het Defensiematerieelbegrotingsfonds (DMF) maakt inzichtelijk wat Defensie op de lange termijn aan materieel wil aanschaffen en wat de uitgaven daarvoor, ook op de kortere termijn, zijn.

De oprichting van dit fonds is een gevolg van een breed gesteund voorstel van de leden Belhaj (D66) en Voordewind (ChristenUnie). Zij zijn dan ook blij dat de wet nu in de Kamer behandeld kan worden, ondanks de restricties vanwege het coronavirus.

Begroting

Investeringen in materieel beslaan vaak vele jaren. Tussen bestelling en levering kan weleens vijf jaar zitten, bijvoorbeeld bij munitie. De uitgave wordt dus lang niet altijd gedaan in het jaar dat een beslissing is genomen.

Dat door de komst van het DMF middelen onbeperkt kunnen worden meegenomen naar een volgend begrotingsjaar, zodat ze niet worden afgeroomd, vindt Van Helvert (CDA) een vooruitgang. En dat dit nu beter gevolgd kan worden door de Kamer, is volgens Bosman (VVD) ook een verbetering.

Wijziging wetsvoorstel

De coalitiepartijen en Stoffer (SGP) willen nog wel een wijziging in het wetsvoorstel van de minister aanbrengen. Zij willen dat de informatie over Defensiematerieel in afzonderlijke begrotingsartikelen naar de Kamer komt. Zo wordt duidelijker wat er naar maritiem materieel, landmaterieel, luchtmaterieel en Defensiebreed materieel gaat. Ook Diks (GroenLinks) schaart zich achter dit verzoek. De minister is bereid om het zo te doen in de toekomst.

Personeel

Karabulut (SP) is kritisch op de grote reserveringen voor wapens en vraagt wat er nu eigenlijk op nummer één staat: het materieel of het personeel? Ook Kerstens (PvdA) benadrukt dat het personeel "het echte kapitaal van Defensie" is. Uiteraard staan de mensen centraal, reageert de minister, maar we moeten wel investeringen doen zodat we hen kunnen voorzien van goede en betrouwbare spullen.

Coronacrisis

Verschillende woordvoerders bedanken de krijgsmacht voor wat zij tijdens de coronacrisis doet. De logistieke, medische en materiële hulp is hard nodig en wordt zeer gewaardeerd.

Van Helvert (CDA) stelt voor om in verband met de coronacrisis investeringen naar voren te halen en de Nederlandse industrie zo veel mogelijk in te zetten. Ook Bosman (VVD) denkt dat dit voor behoud van banen en kennis zou kunnen zorgen.

Maar volgens de minister is dat nog niet zo eenvoudig. Zaken eerder vervangen dan afgesproken is meestal niet doelmatig. Bovendien is de projectenportefeuille behoorlijk gevuld. Wel treedt ze in overleg met de bedrijven waarmee Defensie samenwerkt over eventuele consequenties van de crisis.

De Kamer stemt op 22 april 2020 over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: