Wet collectieve warmte, eerste termijn Kamer
10 juni 2025, wetsvoorstel - De Kamer debatteert over een wetsvoorstel dat het makkelijker moet maken om duurzame gemeenschappelijke warmtevoorzieningen op te zetten en huishoudens aan te sluiten.
Tijdens de energietransitie worden fossiele brandstoffen geleidelijk vervangen door hernieuwbare energie. De omschakeling van aardgas naar andere soorten warmte, bijvoorbeeld restwarmte van de industrie, is onderdeel van deze energietransitie.
Het vorige kabinet is aan de slag gegaan met een wetsvoorstel voor Externe link:collectieve warmtesystemen. De wet moet huishoudens hier makkelijker op aansluiten en hen beschermen tegen hoge energieprijzen.
Vaart maken met transitie
Collectieve warmte zal op een heleboel plekken de beste oplossing zijn voor de overstap van aardgas naar duurzame energie, denkt Kröger (GroenLinks-PvdA).
Grinwis (ChristenUnie) hoopt dat de warmtetransitie nu eindelijk van de grond komt. Mensen zoeken nu oplossingen zoals warmtepompen, waardoor het elektriciteitsnet overbelast is. De wet kan volgens Erkens (VVD) bijdragen aan minder druk op het elektriciteitsnet en daarmee voor minder afhankelijkheid van het buitenland. Hij vindt dat de wet nodig is om de transitie uit het slop te trekken en in betaalbare warmte te voorzien.
Publiek of privaat
Gemeenten hebben een centrale rol in het aanleggen van warmtenetten. Maar we hebben ook de expertise van private bedrijven nodig, meent Flach (SGP). Het oprichten van publieke warmtebedrijven is moeilijker dan gemeenten denken, stelt hij.
Beckerman (SP) denkt dat de overheid veel kennis uit handen heeft gegeven door privatisering. Je zult hoe dan ook flink moeten investeren, dus denk niet dat je goedkoper uit bent als je het aan private partijen laat, waarschuwt zij.
Vermeer (BBB) steunt het uitgangspunt van gemeentelijke regie, maar is niet voor verplichting. Hij wil ondersteuning voor gemeenten en een uitzondering van de verplichting als zij het aantoonbaar niet kunnen dragen.
Betaalbaarheid
Kwetsbare huishoudens voelen financiële klappen het meest, zegt Postma (NSC). Zij wil daarom alleen overgaan naar de volgende fase in de aanleg van warmtenetten als het betaalbaar is.
Hoeveel huishoudens gaan betalen is cruciaal, maar we hebben feitelijk geen idee, stelt Kops (PVV). Hij verwacht dat er enorme verschillen ontstaan en dat sommige huishoudens niet minder, maar juist veel meer gaan betalen.
Wil het slagen, dan moet collectieve warmte een offer you can't refuse zijn, denkt Rooderkerk (D66). Zij wil betaalbaarheid en de rechtspositie van klanten daarom in de wet opnemen.
Het debat over het wetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van minister Hermans (Klimaat en Groene Groei).
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Externe link:Debat Direct