Wet betaald ouderschapsverlof

12 april 2021, wetsvoorstel – Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil de mogelijkheden voor het opnemen van ouderschapsverlof uitbreiden. De Kamer bespreekt het wetsvoorstel dat dit regelt.

Een beter evenwicht tussen werk en privé voor jonge ouders. Dat is het doel van een aantal nieuwe afspraken over betaald ouderschapsverlof. Dankzij de voorstellen kunnen werkende ouders langer bij hun pasgeboren kind zijn en in die periode bewuster stilstaan bij de verdeling van taken, zegt Koolmees.

Hoogte vergoeding

Na de geboorte van een kind mogen de vader en de moeder ieder negen weken ouderschapsverlof opnemen. In die periode wordt 50% van hun loon door de overheid vergoed. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels.

Als je schoonmaker of pakketbezorger bent, kom je met deze regeling onder het minimumloon uit, waarschuwt Kwint (SP). Volgens hem hebben mensen met weinig geld daarom niet de vrijheid om ouderschapsverlof op te nemen.

Waarom komt er geen vergoeding van 100% van het inkomen, vraagt ook Maatoug (GroenLinks). Zij wil dat de minister ook ervaringen uit andere landen meeweegt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat mannen pas minder gaan werken als meer dan 60% van hun inkomen wordt vergoed.

Een verhoging naar 70% kost al 170 miljoen extra per jaar, zegt minister Koolmees. Het kabinet heeft dekking gevonden voor een vergoeding van 50%, maar als tijdens de formatie partijen hierover afspraken maken, dan kan het percentage worden aangepast, zegt hij toe.

Kleine ondernemers

Werkgevers moeten een aanzienlijk deel van de vergoeding van het ouderschapsverlof dragen. Ook voor het aanvragen van dat verlof zijn zij verantwoordelijk. Tielen (VVD) maakt zich daarom zorgen over de financiële en administratieve lasten voor het mkb.

Het UWV helpt ondernemers met het aanvragen van het verlof voor hun werknemers, zegt Koolmees. De minister zegt toe dat hij alsnog gaat onderzoeken wat de nieuwe regels betekenen voor het midden- en kleinbedrijf.

Huishoudelijk werkers

Mensen die huishoudelijk werk doen voor opdrachtgevers, hebben geen werkgever. Op papier hebben zij ook recht op ouderschapsverlof. Maar zijn zij ook beschermd tegen ontslag als ze een tijdje hun werk niet kunnen doen, vraagt Van Weyenberg (D66). De minister erkent dat deze mensen moeilijk hun recht kunnen halen. Hij gaat zich wel inspannen om de opdrachtgevers informatie te geven over de regels.

Rouwverlof

Voor werkende ouders die te maken hebben met een miskraam of een doodgeboren kind, zou er betaald rouwverlof moeten komen, vindt Stoffer (SGP). In Nieuw-Zeeland heeft het parlement hier unaniem mee ingestemd. Binnenkort start een onderzoek naar de mogelijkheden, zegt Koolmees. De uitkomsten daarvan zijn eind 2021 gereed.

Oprekken ouderschapsverlof

De bestaande regels voor ouderschapsverlof gelden nu voor kinderen tot en met 7 jaar. Maar kinderen van 8 tot 18 jaar hebben soms ook baat bij extra tijd en aandacht van de ouder, betoogt Palland (CDA). Zij wil graag dat ouders ook voor die kinderen ouderschapsverlof kunnen opnemen.

Het oprekken van het ouderschapsverlof is ingewikkeld, zegt minister Koolmees. Als het onbetaalde verlof tot kinderen van 18 jaar zou gelden, wordt het heel moeilijk om bij te houden hoeveel van dat verlof al is gebruikt.

De Kamer stemt op dinsdag 20 april over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook: