Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

20 januari 2020, wetsvoorstel - De Kamer behandelt een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) waarin eisen aan bestuur en toezicht van rechtspersonen worden vastgelegd.

De harmonie, het koor, de geitenfokclub. Van Dam (CDA) noemt de talloze stichtingen en verenigingen in Nederland het cement van de samenleving. Wat betekent deze wet voor deze instellingen?

Dekker wil met de wet vooral het bestuur professionaliseren en de aansprakelijkheid en rechtszekerheid verduidelijken. De wet maakt bijvoorbeeld duidelijk wanneer een bestuurder geen besluiten mag nemen vanwege belangenverstrengeling. Ook wordt het makkelijker om bestuurders aansprakelijk te stellen voor faillissementsfraude.

Macht van het bestuur

De rechtspersonen in kwestie mogen een monistisch bestuursstelsel hebben. Dan is er geen raad van commissarissen, maar alleen een bestuur. Dat bestuur moet dus besturen en tegelijkertijd controleren, stelt Van den Berge (GroenLinks). Hoe waarborg je dan de onafhankelijkheid van het toezicht? De minister verwacht geen problemen, omdat er in zulke besturen bestuurders zitten met uitvoerende taken en bestuurders met meer toezichthoudende taken.

Eén bestuurslid kan een meerderheidsstem hebben, ook volgens de nieuwe wet. Van Gent (VVD) wil dat verbieden. Minister Dekker wijst erop dat zo'n constructie niet ongebruikelijk is bij vermogensstichtingen, maar een verbod kan volgens hem toch goed zijn voor de kwaliteit van het bestuur.

Vlucht naar het buitenland

Van Dam (CDA) zegt dat er met de wet een "buitengewoon aangeharkt veld" voor rechtspersonen ontstaat. Hij vraagt zich af of mensen die zich aan pottenkijkers willen onttrekken, zullen vluchten in buitenlandse rechtspersonen, bijvoorbeeld een Britse limited. De minister verwacht geen vlucht naar het buitenland, omdat ook voor buitenlandse, in Nederland actieve rechtspersonen de Nederlandse aansprakelijkheidsregels gelden.

De Kamer stemt op 28 januari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist